Izgleda kao pizza, slično se priprema, no - nije pizza!

Ovo tradicionalno jelo iz francuske pokrajine Alsace nekad se pripremalo samo kod kuće, no u posljednje vrijeme sve je popularnije kao autentično street food jelo iz te regije. Donosimo recept

Shutterstock

Izgleda kao pizza, peče se kao pizza, no nemojte da vam padne na pamet da ovo jelo nazovete pizzom. Jako biste time naljutili ponosne Francuze, koji ozbiljno shvaćaju svoju gastronomiju. Posebno bi se pak naljutili Alzašani koji su u posljednje vrijeme sve ponosniji na ovo jednostavno i brzo, ali vrlo ukusno jelo prepuno tradicionalnih okusa karakterističnih za taj dio Francuske, ali i njemačko susjedstvo.

Tarte flambee (franc.) ili flammekueche (alzaški), specijalitet je iz francuske regije Alsace koji se sastoji od tijesta za kruh, tanko razvaljanog u četvrtasti ili ovalni oblik, premazanog svježim sirom (dobro izmiksanim), sirnim namazom ili punomasnim kiselim vrhnjem (ili kombinacijom navedenog), te posuto tankim polumjesecima luka te trakicama slanine. Osim standardne tarte flambee postoji i nekoliko varijacija – tarte gratinee (s dodanim sirom gruyereom), forestiere (s dodatkom gljiva), Munster (s dodatkom munster sira) te slatka (s jabukama i cimetom ili borovnicama, flambirana calvadosom ili nekim drugim slatkim likerom). Originalni je naziv flammekueche, a naziv tarte flambee jelo je dobilo nakon što je Francuska preuzela vlast u Alsaceu, te je tada to jelo i postalo dijelom francuske gastronomije.

Profimedia 

Jelo su smislili njemački farmeri koji su jednom tjedno pekli kruh. Flammekueche je bilo domaće jelo koje se jelo kod kuće, a koristilo se kako bi se isprobala temperatura u krušnoj peći na drva. Naime, kad je pećnica bila na najvišoj temperaturi to je zapravo bila idealna temperatura za ispeći tarte flambee, koji bi se u idealnim uvjetima u takvoj peći ispekao za minutu do dvije, a njegova korica bila bi skoro pa zagorena. Rezultat je ukusan zalogaj koji jako nalikuje pizzi, a upravo sličnost s pizzom izvukla ga je 60-ih godina prošlog stoljeća iz alzaških domova u restorane te ga posebno popularizirala. Jelo je poslije ponovno bilo zaboravljeno u ugostiteljskim objektima u Alsaceu, no u posljednje vrijeme ponovno se vraća kao autentični alzaški street food.

Shutterstock 

TARTE FLAMBEE

(25 min, 6 osoba)

ZA TIJESTO:
1 šalica glatkog brašna
1 žlica biljnog ulja
¼ žličice soli
¼ šalice vode

ZA NADJEV:
1 šalica svježeg sira
½ šalice punomasnog kiselog vrhnja
sol, svježe mljeveni papar
svježe naribani muškatni oraščić
1 srednji luk, narezan na tanke polumjeseca
115 g slanine, narezane na trakice

Zamijesite tijesto, pustite da se odmori. Izmiješajte zajedno sir i kiselo vrhnje, posolite i popaprite, dodajte muškatni oraščić. Tijesto razdijelite na 3 komada i jako tanko razvaljajte. Na svaki komad namažite mješavinu sira i vrhnja, pospite lukom i slaninom. Pecite na visokoj temperaturi dok tijesto ne dobije zlaćanu boju.