Još uvijek traje sezona višanja i ako niste, vrijeme je da ih iskoristite! Jedan od načina kako izvući najbolje iz ovog ljetnog voća je i crumble kolač ili torta - iskoristite sočne višnje u ovoj slastici obogaćenoj bademima i kiselim vrhnjem. Recept koji vam donosimo nije pretjerano zahtjevan, za njega vam treba manje od sat i pol (s uključenim pečenjem) a poseban dodatak može biti i sladoled koji će ovu crumble poslasticu pretvoriti u idealni ljetni desert.
U nastavku provjerite recept i pratite ga korak po korak. Uživajte!
Sastojci:
180 g slanog maslaca, omekšanog, plus dodatak za lim za pečenje
220 g šećera
3 velika jaja
250 g samodizajućeg brašna
½ žličice praška za pecivo
50 g mljevenih badema
80g kiselog vrhnja
300 g svježih višanja očišćenih od koštica i prepolovljenih
Za crumble preljev
45 g glatkog brašna
35 g hladnog slanog maslaca, narezanog na kockice
20 g šećera
Priprema:
KORAK 1
Zagrijte pećnicu na 180C. Premažite maslacem pleh za pečenje i obložite ga papirom za pečenje.
KORAK 2
Da biste napravili crumble preljev, stavite brašno i maslac u zdjelu i trljajte ih vršcima prstiju dok ne dobijete grubu, mrvičastu strukturu. Ubacite šećer, pa prebacite u hladnjak.
KORAK 3
Miksajte maslac i šećer električnom pjenjačom 5 minuta dok ne postanu svijetli i pjenasti. Postupno umiješajte jaja, i dobro tucite nakon svakog dodavanja. Dodajte brašno, prašak za pecivo, mljevene bademe i kiselo vrhnje, zatim veći dio višanja, a šaku ostavite za ukrašavanje. Žlicom stavite smjesu u pripremljeni lim i zagladite po vrhu lopaticom. Pospite s ostatkom višanja, a zatim pecite u sredini pećnice 30 minuta.
KORAK 4
Pospite crumble preljevom a zatim vratite kolač u pećnicu i pecite još 30-50 minuta. Potom izvadite iz pećnice i ostavite da se torta ohladi u limu za pečenje.
KORAK 5
Narežite na kocke, pospite šećerom u prahu i poslužite sa sladoledom, ako želite.