Napravite i vi zero waste vegansku salatu od dinje chefa Paula Ivića

Donosimo recept nagrađivanog austrijskog chefa hrvatskih korijena, u čijim specijalitetima ovog ljeta možemo uživati u pop restoranu TIAN Bistro am Mer u Falkensteiner Resortu Punta Skala

Falkensteiner Hotels & Residences

Opojni miris dinje svojevrstan je zaštitni znak ljeta, a narančasta boja sočnog ploda ukazuje na obilje karotena, koji nam omogućuje zdravo preplanuli ten. Uz to je odlična za vid, smanjuje rizik od astme, regulira krvni tlak i čuvarica je srca. Osim što se jede samostalno, kao voće, dinja, koja je zapravo povrće, odlično se uklapa u brojna slana jela, a to najbolje zna Paul Ivić, austrijski chef hrvatskih korijena koji u svojim restoranima TIAN u Beču i u Munchenu, u kojima poslužuje veganski i vegetarijanski fine dining, ima po jednu Michelinovu zvjezdicu. Ovog ljeta svojim slasnim jelima oduševljava i goste pop up restorana TIAN Bistro am Mer u sklopu Falkensteiner Resorta Punta Skala u Petrčanima nedaleko Zadra.

Falkensteiner Hotels & Residences 

“Jako sam sretan i ponosan što sam kroz projekt TIAN Bistro am Mer zajedno sa svojim timom dobio priliku da otkrijem sva bogatstva Hrvatske. Osjećam snažnu povezanost s Dalmacijom, ipak je moj otac ovdje odrastao. U svojim ranim tridesetima postao sam svjestan toga zašto sam uopće postao chef, a inspiracija mi je bio moj djed iz Hrvatske koji je još uvijek koristio hranu koju je sam proizveo, od plodova u polju, do voćaka, vinograda i životinja koje bi uzgojio. Okusi koje sam kod njega iskusio bili su najčišći, i to je bilo ono što mi je ranije nedostajalo dok sam kuhao. Na žalost na jedan duži period izgubio sam svoju vezu s Hrvatskom, zaboravio sam i jezik, no sada je došlo vrijeme da se ponovno povežem s ovom predivnom zemljom", rekao je chef Ivić u povodu otvorenja pop up restoran TIAN Bistro am Mer početkom lipnja.

Falkensteiner Hotels & Residences 

Zahvaljujući suradnji Falkensteiner Hotels & Residences i jednog od top pet vegetarijanskih i veganskih restorana na svijetu TIAN Restaurant Wien, ovog ljeta možemo uživati u slasnim zalogajima chefa Paula Ivića nedaleko Zadra. U pop up restoranu TIAN Bistro am Meer u Falkensteiner Resortu Punta Skala do 18. rujna mogu se isprobati Ivićeve zanimljive delicije, spravljene od sezonskih sastojaka lokalnih organskih proizvođača iz okolice Zadra.

Falkensteiner Hotels & Residences 

U pop up restoranu TIAN Bistro am Mer njegujemo koncept dijeljenja jela, a inspiraciju sam pronašao upravo u druženjima sa svojom obitelji u Hrvatskoj. Kao dječak rođen u Tirolu dobro pamtim svoja ljeta u Hrvatskoj gdje je sve bilo toliko drugačije. Drugačije se jelo, svi bi sjeli zajedno za stol na kojem je bilo obilje hrane, vina, vode... Uz hranu se razgovaralo, diskutiralo, svađalo, voljelo. Tamo gdje sam ja odrastao samo bismo sjeli, pojeli i otišli dalje, svatko za svojim poslom. Ovo je život, a hrana bi trebala i biti upravo – život. U hrani treba uživati, a ima li boljeg načina za uživanje u hrani od onoga s prijateljima i obitelji? Sve se vrti oko hrane, i hrana je više od sredstva kojim se prehranjujemo. Ona spaja ljude”, dodaje chef Paul Ivić.

U skladu sa zero waste filozofijom koja je i dio TIAn filozofije, domaće namirnice koriste se cijele – od korijena do lista. Dobar primjer kako se to radi je i ovaj recept za slasnu ljetnu salatu od dinje, čija kora se također ne baca, već ju chef Ivić i njegov tim koriste za kimchi.

Brandstätter Verlag/Ingo Pertramer 

ZERO WASTE VEGANSKA SALATA OD DINJE

½ dinje
150 g malih šampinjona
2 komada mladog luka
30 g limunske verbene
1 organska limeta
5 žlica soja umaka
1 žlica šećera
sol
3 žlice sezamovog ulja
1 žlica sezama

Dinju ogulite i narežite na kockice veličine dva centimetra. Koru nemojte baciti, već je možete iskoristiti za kimchi. Šampinjone očistite, narežite na četvrtine ili šestine. Mladi luk operite i dijagonalno narežite na sitne kolutiće. Za marinadu operite limunsku verbenu (limunovac), protresite i otkinite listove. Dio listova ostavite za ukrašavanje, a ostatak sitno nasjeckajte. Limetu operite, osušite, sitno naribajte koricu i iscijedite sok. U posudu stavite verbenu, koricu i sok limete, soja umak, šećer i prstohvat soli te promiješajte. Kad se sol i šećer otope, umiješajte sezamovo ulje. U marinadu dodajte šampinjone i kockice lubenice, promiješajte te ostavite da kratko odstoji. Sezam prepecite bez ulja na suhoj tavi dok ne zamiriše. Salatu rasporedite na tanjure, ukrasite kolutićima mladog luka i listićima verbene te poslužite posuto sezamom.