Vina iza čijih se etiketa kriju neka od celebrity imena nisu novost kao niti činjenica da upravo ta imena povlače za sobom značajan interes tržišta. Jedan od primjera te uspješnosti je Avaline vinski brend slavne Cameron Diaz koji je 2020. pokrenula s prijateljicom Katherine Power. Priču o zajedničkom biznisu započinju rečenicom kako je njihova priča, baš kao i brojne druge uspješne priče, započela uz čašu vina. Avaline je brend u kojem slavna glumica ističe važnost proizvodnje vina od organski uzgojenog grožđa, bez kemije i dodataka, jer prema vrijednoatima koje ona osobno živi ističe da ako je to važno pri odabiru hrane i kozmetike zašto ne bi bilo važno i pri odabiru vina?!
Svoju su priču ove dvije prijateljice od početnih ideja nadograđivale posjetima nekim od istaknutih europskih vinara čija se proizvodnja temelji na organskom uzgoju te su paralelno razvijale marketinške strategije, od izgleda boce i etiketa koje svojom jednostavnošću privlače i sve one koji o samim vinima i ne znaju puno. Na tržište su izašle usred pandemije, u srpnju 2020., a danas, dvije godine kasnije, njihova su vina dostupna na brojnim prodajnim mjestima diljem SAD-a. Kao novost u poslovanju ističu vino iz limenke, francuski rose s naglaskom na citrusne arome, koje Diaz opisuje kao vino iz “chic and cute” ambalaže. Ukoliko se pitate zašto vino iz limenke, za istaknuti je kako je upravo ovaj tip pakiranja sve popularniji diljem svijeta (pravi je uzlet doživio za vrijeme pandemije), onaj koji smanjuje upotrebu stakla, pruža priliku da se tako pakirano vino ponese i otvori na bilo kojem mjestu, a slavna glumica još ističe da su limenke stvar praktičnosti, idealna doza za osobu kojoj je previše otvoriti butelju a pruža priliku za uživanje u dobrom vinu.
Drugi rođendan vinskog brenda slavna Cameron Diaz je obilježila video uratkom te iskrenom komunikacijom s tržištem, u kojoj je i dalje nezaobilazan dio strategije razgovor o pojmu organske proizvodnje te vina kako elementa koji je sastavni dio simbioze između druženja, proslava i iskrenog uživanja u čaši dobrog vina. “Avaline je nastao prije dvije godine, iz uvjerenja da želimo znati što je ono što pijemo, te da vinu dopustimo da odradi magiju, transformira jelo, zaiskri ljubav, učini nas bliskijima s ljudima do kojih nam je stalo. Zahvalne smo što imamo izuzuetnu zajednicu koja uživa u Avaline. Nazdravimo svima vama i mnogim budućim ukusnim gutljajima!”, poručuje Diaz, a ono što je posebno zanimljivo je kako glumica sa zadvoljstvom opisuje svoj život sad vezan uz vino i vinograde, život koji se kako kaže uvelike razlikuje od onog vezan uz Hollywood.
A osim što stoji iza zanimljive vinske priče, Cameron Diaz odlična je i u kuhinji. Donosimo recept za tjesteninu s gljivama kroz koji glumica podsjeća koliko su gljive važne, hranjive i kako budućnost počiva upravo na gljivama.
Kremasta tjestenina s gljivama
Sastojci (za 4 osobe):
450 g špageta
4 žlice maslinovog ulja
450 g gljiva po izboru
2 češnja češnjaka, krupno nasjeckana
2 kom lučice ili ¼ ljubičastog luka, tanko nasjeckana
2 žlice maslaca
65 g vrhnja
1 limun narezan na kriške
malo parmezana
šaka listića peršina, sitno nasjeckano
cvijet soli
Priprema:
Zagrijte vodu za kuhanje tjestenine, dodajte malo soli. Kuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. U većoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja, dodajte očišćene te nasjeckane gljive te ih pripremajte na jakoj vatri sve dok ne poprime rumenu boju, postanu hrskave na rubovima. Smanjite vatru te napravite prostora u sredini tave. Dodajte žlicu maslaca, te u rastopljeni maslac dodajte nasjeckani češnjak. Pirjajte češnjak ali pazite da ne zagori. Spojite gljive s češnjakom, dodajte malo soli. Prebacite gljive u posudu.
Kuhanu tjesteninu ocijedite, ali sačuvajte šalicu vode od kuhanja. U zagrijanu tavu dodajte malo maslinovog ulja, lučice ili ljubičasti luk. Pirjajte uz dodatak malo soli sve dok luk ne omekša. Dodajte gljive te sve povežite žlicom maslaca na niskoj vatri. Po potrebi podlijte s malo vode od kuhanja tjestenine. Dodajte špagete, vrhnje koje ste razrijedili s malo vode od kuhanja tjestenine, sve dobro promiješajte, začinite s malo soli. Prije posluživanja pokapajte s malo limunovog soka, pospite s nasjeckanim peršinom, sve promiješajte.
Kako bi istaknuli umami okuse, a na preporuku glumice, ovo jelo poslužite uz Avaline crveno vino.