Na nedavno održanom godišnjem eventu prestižnog projekta The World’s Best Restaurant, u sklopu brojnih večera uživalo se i u posebno pripremljenim koktelima od kojih je jedan posebno privukao pažnju. Radi se o koktelu Yuzu Gimlet posluženom u sklopu Chef's Feast dijela programa u prestižnom The Aubrey baru smještenom u hotelu Mandarin Oriental, a čiji koncept počiva na japanskom stilu pripreme i posluživanja pića i zalogaja. Iz naziva koktela jasno je da se za pripremu koristi yuzu, japanski limun cijenjen zbog arome i kiselosti, ali što se krije iza pojma gimlet?
Gimlet je tip koktela koji se temelji na kombinaciji gina, svježe iscijeđenog soka limete te dodatku šećernog sirupa. Proslavili su ga britanski pomorci još u 19. stoljeću jer je važnu ulogu u prevenciji zdravlja u dugim plovidbama imao vitamin C, kojim obiluje sok citrusa. Taj je koktel tada bio svojevrsna terapija, a svoje je mjesto dobio i u knjizi “The Savoy Cocktail Book” iz 1930. Danas se priprema od najjednostavnije verzije do onih koje kriju male tajne velikih barmena pa se gimlet kokteli razlikuju u receptima, omjerima i sastojcima. U Londonu se za pripremu koristio gin, yuzu liker, svježe iscijeđeni yuzu sok te cordial od listova limete, ali odličan gimlet možete pripremiti i s osnovnim sastojcima prema jednostavnom receptu koji donosimo.
Gimlet
Sastojci:
80 ml gina
15 ml svježe iscijeđenog soka limete
15 ml šećernog sirupa
narezana limete za ukras
led
Priprema:
Šećerni sirup se priprema od jednake količine šećera i vode, i to tako da šećer i vodu dodate u posudu za kuhanje te kuhate kako bi se šećer rastopio na umjerenoj temperaturi uz stalno miješanje. Dobiveni sirup ostavite da se u potpunosti ohladi, te ga pospremite u bocu s čepom koju možete čuvati u hladnjaku.
Za pripremu koktela u shaker za pripremu dodajte gin, sok limete i sirup. Dodajte i kocke leda te dobro promiješajte. Procijedite u rashlađene čaše, ukrasite s komadićem limete i poslužite