Grčka na tanjuru: Skordalia

Radimo poznati grčki umak od krumpira i češnjaka

Profimedia

Kao što smo već zaključili, ljeto je super vrijeme za isprobavanje novih recepata i to onih koji nisu previše zahtjevni, ne traže da smo dugo uz štednjak ili pećnicu a istovremeno nam šire gastro vidike. Danas nam je zato na repertoaru jedno klasično jelo, točnije umak, iz grčke kuhinje. Zove se skordalia a radi se od kuhanog krumpira i češnjaka uz dodatne začine kao što su limunov sok, maslinovo ulje i ocat. Ovo je odličan umak za povrće, kruh i slične stvari, a može se posluživati i kao prilog uz pečenu ribu i meso s roštilja. Za izradu ovog zanimljivog umaka treba vam oko 45 minuta te sljedeći sastojci:

cca 60 dkg crvenkastih krumpira
6 češnja češnjaka narezanog na ploške
1 žličica soli ili više po ukusu
½ limuna, iscijeđen
¼ šalice bijelog vinskog octa
½ šalice maslinovog ulja
1 prstohvat kajenskog papra
1 kap maslinovog ulja, ili po ukusu
1 prstohvat mljevenog svježeg origana

Priprema:
Prvo ogulite i narežite krumpire na četvrtine i dodajte u lonac s dovoljno hladne slane vode da ih prekrije. Potom skuhajte krumpire, 15 do 20 minuta a dok se oni kuhaju, u mužar stavite češnjak i žličicu soli te sameljite u finu pastu.
Kad su krumpiri skuhani, procijedite ih te po želji ostavite malo vode od kuhanja da kasnije razrijedite umak. Pustite ih da odstoje 5 minuta a zatim premjestite krumpir u zdjelu za miješanje. Pasirajte gnječilicom za krumpir ili kuhačom dok pire ne postane gladak i bez grudica. Umiješajte pastu od češnjaka, dodajte limunov sok i ocat te promiješajte kuhačom. Umutite 1/2 šalice maslinovog ulja u 3 ili 4 dodavanja, dodajte kajenskog papra i još soli ako je potrebno. Provucite dip kroz mrežasto cjedilo u zdjelu. Poslužite na sobnoj temperaturi, zaliveno maslinovim uljem i origanom.