Kako češnjak što dulje održati svježim?

Donosimo nekoliko korisnih savjeta

Pixabay

Imamo dobre vijesti za sve ljubitelje češnjaka! Pronašli smo, naime, neke korisne savjete kako ovu začinsku biljku što dulje održati svježom, odnosno kako što dulje i kvalitetnije možemo iskoristiti njezinu aromu ali i zdravstvene beneficije.
Češnjak je, zapravo, prilično lako skladištiti, ali evo nekoliko korisnih uputa koje će mu produljiti svježinu! Kao prvo, kupite više češnjaka i držite ih zajedno, prekrivene svojim omotom. Tako će dulje ostati svježi, čak i do šest mjeseci! Portal marthastewart kaže da pametno češnjak vezati u snop ili u pletenice i objesiti negdje u kuhinji i onda po potrebi otkidati češnje koji trebaju za kuhanje.

Pixabay 

Ako pak ne želite da vam češnjak visi u kuhinji, stavite ga u neku posudu. Može poslužiti i papirnata ili mrežasta posuda, neka košara ili pak obična zdjela. Jedino nije dobra plastična vrećica jer je važno da je češnjak izložen kruženju suhog zraka što nije moguće u plastičnoj vrećici jer ona zadržava vlagu.

Profimedia 

Također, ako vam je već u posudi, stavite je na neko tamno i hladno mjesto a da nije podrum jer je najčešće vlažan što ne odgovara češnjaku - omekša i osuši se. Dobar izbor je smočnica pa čak i ladica (ako ste, primjerice, češnjak stavili u papirnatu vrećicu). Dobro je i da češnjak nije blizu krumpira, luka i sličnog povrća jer oni ispuštaju plinove koji potiču klijanje češnjaka a i stvaranje plijesni.

Pixabay 

Ako ste pak krivo procijenili koliko vam je potrebno češnjaka za kuhanje te vam je ostalo nekoliko oguljenih češnjeva, najbolje ih je zamotati u plastiku ili staviti u zatvorenu vrećicu te staviti u hladnjak. Tamo mogu biti i do tjedan dana. Ako je pak riječ o narezanom češnjaku, prelijte ga uljem i stavite u hladnjak ali samo na dan dva maksimalno!

A kad smo već kod hladnjaka, spomenimo i frizer. Češnjak se može narezati i staviti u posude za led s malo vode a onda se prilikom kuhanja kockica ubaci - ravno u tavu.