Iz Dikine kuhinje: Arancini

Doznajmo kako se rade ovi mirisni i slatki zalogajčići od naranče, limuna ili mandarine

Profimedia

Arancini su već dugo dio mediteranske kuhinje, ti mirisni i slatki zalogajčići rade se od ušećerene kore naranče, limuna ili mandarina a okusom podjećaju na gumene bombone. Osim što su zdraviji a i neusporedivo aromatičniji i ukusniji!
Njihova priprema je zapravo jednostavna, samo zahtjeva vrijeme i malo strpljenja ali rezultat je vrijedan toga. Arancini se mogu jesti sami ali i dodati u druge kolače, pogotovo one čokoladne. Općenito se ove slatke grickalice dobro slažu s čokoladom - možete ih i umakati u čokoladnu kremu i tako jesti.

Profimedia 

U nastavku vam donosimo recept za arancine po uzoru na onaj iz “Dalmatinske kuhinje” Dike Marjanović-Radice, tako da i sami, kod kuće, možete napraviti ovu tradicionalnu mediteransku slasticu i čuvati je za jesenske i zimske dane.

Sastojci:
500 g kore od naranče (može i od limuna ili mandarine, postupak je isti)
Šećer
Dodatno sitnog šećera

Pixabay 

Priprema:

Kora od naranče se nareže na komade i puts se da se moči tjedan dana, uz mijenjanje vode dva puta dnevno. Kad smekša, kora se stavi kuhati u malo vode nekih 15ak minuta. Potom se ocijedi, izvaže te točno koliko teži kora, pripremi se šećera. On se pak prokura u malo vode te mu se doda kora. Kad prokuha, kora se izreže u trakice i provalja u sitni šećer koji se treba zalijepiti za njih. Trakice se poslože po kuhinjskoj krpi i puste da se osuše. Kad su se osušile, spremi ih se u teglicu koju treba dobro vezati celofanom ili pak obložiti papirom.