Neodoljivi muffini s matchom tope se u ustima i savršeni su za doručak!

Matcha je jedna od najtrendi namirnica posljednjih godina, a osim za pripravu tradicionalnog čaja taj moćni i zdravi zeleni prah koristi se u brojnim jelima i napitcima. Donosimo recept američke nutricionistice i chefa Mayley MacLean za muffine s matchom za kojima ćete poludjeti i vi i vaši ukućani i gosti

Shutterstock

Posljednjih godina jedna od najtrendi namirnica svakako je - matcha. Ovaj zeleni prah snažnog, zdravog djelovanja tradicionalno se koristi za čaj, no kreativci u kuhinji smislili su mu i razne druge namjene - zdrava matcha dio je tako koktela, slanih i slatkih jela. Američka nutricionistica, chef i autorica recepata Hayley MacLean, osmislilia je tako recept za muffine s matchom koji su za prste polizati.

Shutterstock 

“Volim sve s matchom. Taj zemljani okus odlično funkcionira u mojim brojnim receptima, od napitaka do finih deserata. Kad sam razmišljala o tome kako bih matchu mogla iskoristiti za doručak, ovi muffini odmah su mi pali na pamet”, poručuje MacLean i dodaje da, ukoliko želite, na svoje muffine možete slaviti i glazuru od limuna koja se pravi od limunova soka, šećera u prahu i vanilije ili pak glazuru s matchom u koju idu matcha prah, malo mlijeka i šećer u prahu.

Važno je znati – od ove količine namirnica dobit ćete 12 muffina, a ako ih slučajno ne pojedete odmah, mogu stajati u hladnjaku do tjedan dana.

Shutterstock 

MATCHA MUFFINI

(30 minuta, 12 komada)

1 i ¾ šalice oštrog brašna
1 žličica praška za pecivo
¼ žličice soli
1 i 1/2 žličice matcha praha
¾ šalice kristal šećera
¾ šalice bademova mlijeka
2 žličice ekstrakta vanilije
1/4 šalice kokosova ulja
1 jaje na sobnoj temperaturi
3 žlive svježeg limunova soka
½ žličice limunove korice

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. U kalup za muffine stavite papirnate košarice za muffine. U velikoj zdjeli izmiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, matcha prah i šećer. U drugoj zdjeli izmiješajte bademovo mlijeko, ekstrakt vanilije, kokosovo ulje, jaje, limunov sok i limunovu koricu. Dodajte mokre u suhe sastojke i sve dobro sjedinite. Tijesto razdijelite u 12 kalupa za muffine, tako da kalupi budu puni do cca ¾, budući da će se tijesto dosta dići pri pečenju. Pecite 15 do 17 minuta, provjerite čačkalicom. Pustite da se muffini ohlade u kalupima 5 minuta, potom ih izvadite i potpuno ohladite na rešetki. Kad se muffini potpuno ohlade, možete ih posuti šećerom u prahu, orašastim plodovima (primjerice pistacijama, koje možete staviti na vrh i prije pečenja) ili premazati glazurom.

Shutterstock