Kuhamo s vikend ostacima! Pripremite salatu od pečene piletine i nadjenite avokado

Ukoliko vam je od nedjeljnog ručka ostalo pečene piletine imamo sočno rješenje! Jer osim što je ovo jelo ukusno ono je i primjer ne bacanja hrane

Shutterstock

Ideja održive kuhinje živi kroz jednostavne i nadasve praktične primjere od kojih se posebno ističe pripreme novih ukusnih jela od ostataka hrane. Iz prakse znamo da nam često od vikenda ostane koji komad pečene piletine, pripremljene u pećnici ili na grilu, s kojim ne znamo što bi. Naš je savjet salata od piletine koju možete poslužiti u svježem pecivu, toploj lepinji ili tortilji.

Ukoliko volite avokado savjetujemo da upravo ovom salatom nadjenete polovice avokada jer se okusi ali i teksture salate i ploda avokada savršeno nadopunjuju.

Zreli plod avokada je odlična baza za ovakve nadjeve, a dobro je i podsjetiti se kako je ovo voće (!) bogato proteinima i masnim kiselinama te je izuzetno dobrodošao plod u našoj prehrani. Također, avokado je bogat kalijem, čak bogatiji od banane, koji u tijelu regulira odnos tjelesnih tekućina i krvnog tlaka. Kalij s natrijem doprinosi ravnoteži pH vrijednosti u krvi i tkivima, kontrolira aktivnost srca i ostalih mišića te je od velike važnosti za stanične procese i metabolizam jer sudjeluje u pretvaranju glukoze u glikogen koji se pohranjuje u jetri kao zaliha energije.

Shutterstock 

Avokado je odličan dodatak pri pripremi slastica, salata te maslaca, a ukoliko je vaš avokado tvrd preporuka je da ga pospremite zajedno s jednom bananom ili jabukom u plastičnu vrećicu te tako čuvate od jedan do tri dana kako bi omekšao. Naime, voće će svojim zrenjem potaknuti zrenje avokada.

A kako pripremiti sočnu salatu? Donosimo recept.

Avokado nadjeven sočnom salatom od piletine
Sastojci:
2 zrela avokada, prerezana na polovice, izvađene koštice
350 g pečenog pilećeg mesa, sitno nasjeckanog
1 glavica ljubičastog luka, nasjeckana
70 g majoneze
2 žlice grčkog jogurta
1,5 žlica soka od limuna
senf
sol, svježe mljeveni papar
malo peršina, nasjeckan

Priprema:
Operite, prerežite avokado. Uklonite košticu te lagano proširite površinu za nadjevanje. U većoj posudi pomiješajte sitno nasjeckanu piletinu, luk, majonezu, jogurt, senf, sok limuna, izdubljeni dio avokada. Promiješajte te začinite s malo soli i papara. Promiješajte. Kušajte. Po potrebi doradite okuse. Pripremljenu salatu razdijelite na četiri dijela te nadjenite svaku od polovica avokada. Pospite sveježe nasjeckanim avokadom. Dobar tek.