Scarpaccia s tikvicama, dašak Toskane na tanjuru

Iskoristite sezonu domaćih tikvica te zamutite smjesu za odličnu pitu čije ime u prijevodu znači "stara cipela"

Shutterstock

Volite li tikvice savjet je da dobro iskoristite sezonu u kojoj na naše tanjure poslužujemo domaće uzgojene omiljene plodove. A među brojnim receptima jela s tikvicama posebno oduševljava slana pita, ili bolje rečeno tart s tikvicama, odlično talijansko jelo – scarpaccia!
Recept za pripremu jela čije ime u prijevodu znači “stara cipela” dolazi iz Toskane i to dijela uz obalu, iz okolice mjesta Viagreggio. Ime asocira da je podloga, tijesto ove pite tanko, baš kao što poput iznošene cipele.
Scarpaccia oduševljava okusom te jednostavnom pripremom.

Scarpaccia s tikvicama

Shutterstock 

Sastojci:

300 g tikvica
2 jaja
4 žlice brašna
4 žlice naribanog parmezana
75 ml mlijeka
1 češanj češnjaka
sol, papar
maslinovo ulje

Priprema:
Mlade, svježe tikvice narežite na kolutiće. Posolite te ostavite oko pola sata da odstoje. Potom ih dobro ocijedite. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. U posudi umutite jaja, brašno te mlijeko. Po potrebi dodajte još malo vode. Sve dobro umiješajte te dodajte svježe nariban parmezan, sol, papr te tikvice. Važno je da je smjesa dovoljno žitka. U pripremljeni lim ili keramički kalup za pečenje (oblik po želji), izlijte smjesu te je dobro rasporedite kako ne bi bila predebela. Po površini dodajte malo maslinovog ulja te pecite oko 20 minuta ili dok površina ne poprimi zlatno smeđu boju pečenja. Prije posluživanja po površini dodajte još malo parmezana, narežite na kriške te poslužite.