Danas je nacionalni dan tofua, proslavimo ga s tri recepta

Ljudi ga ili vole ili mrze, u kojoj ste vi skupini?

Pixabay

Nacionalni dan tofua slavi se 1. rujna svake godine. Tofu, odnosno ”sir od soje”, svježi je proizvod dobiven koagulacijom sojinog mlijeka pomoću koagulanta (limunovog soka, nigarija ili kalcijevog sulfata). Ljudi ga ili vole ili mrze, sredine nema. Prva skupina obožava ovu zdravu superhranu i veliča njezinu prilagodljivost. Oni iz druge skupine ne shvaćaju veličanje najviše uz tvrdnju da je tofu bezukusan. I jedni i drugi su na neki način u pravu ali ovaj nacionalni dan tofua, međutim, može potaknuti skeptike da još jednom probaju ovu namirnicu. Postoji mnogo razloga zašto, a obilje zdravstvenih prednosti je svakako dobar početak - tofu ima minimalan udio masti a sadrži puno proteina. U nastavku donosimo tri načina na koja možete pripremati tofu pa ga možda i najveći skeptici prihvate.

Profimedia 

Prženi tofu sa sezamom i češnjakom

Za prženje tofua, trebat će vam čvrsti tofu jer je obično pun ekstra vlage, a ako se toga ne riješite, jelo će biti kašasto i odvratno. Dakle, uzmite blok tofua i pritisnite ga između dva tanjura s papirnatim ručnicima i stavite nešto teško na vrh. Nakon nekog vremena višak tekućine trebao bi se upiti u ručnike, a zatim ga možete pržiti do savršenstva. A evo kako:
Sastojci:
400 g ekstra čvrstog tofua
2 žlice kukuruznog škroba
2 žlice biljnog ulja
3 mladog luka, nasjeckana
1 žlica sjemenki sezama
Umak od sezama
1 češanj češnjaka, samljeven
2 žličice mljevenog đumbira
2 žlice tamarija (ili soja umaka)
1 žlica sezamovog ulja
1 žlica javorovog sirupa
1 žlica rižinog octa
1/2 žlice kukuruznog škroba pomiješanog s 1 žlicom hladne vode

Priprema:
Pro ocijedite tofu kako smo gore naveli. Zatim ga narežite na kockice i ubacite u zdjelu s kukuruznim škrobom. Zagrijte biljno ulje u tavi na srednje jakoj vatri pa dodajte polovicu narezanog mladog luka i sve kockice tofua. Neka se tofu prži 2-3 minute sa svake strane dok ne porumeni. Dok se tofu prži, pripremite umak miješajući sastojke za umak u maloj posudi. Nakon što je tofu hrskav sa svih strana, smanjite vatru i ulijte umak, sjemenke sezama i preostali mladi luk u tavu.
Miješajte dok tofu ne bude ravnomjerno obložen i poslužite odmah. Po želji pospite narezanim mladim lukom i sjemenkama sezama.

Profimedia 

Tofu ‘Stir Fry’ s povrćem

Ovo brzo i jednostavno jelo prepuno je svježeg i šarenog povrća i biljnih proteina. Umak za prženje ima samo tri sastojka: sojin umak, temeljac i malo meda.

Sastojci:
1/4 šalice sojinog umaka
1/4 šalice povrtnog temeljca
1 žlica meda ili smeđi šećer za vegane
Stir Fry
400 g čvrstog tofua, ocijeđenog, prešanog
1 žlica sojinog umaka
2 žlice kukuruznog škroba
1 žlica ulja
1 žlica sezamovog ulja
1 crvena paprika, narezana
Šaka brokule, nasjeckane
4 češnja češnjaka, mljevena
1 žlica naribanog đumbira
1 žlica sjemenki sezama, prženih

Priprema:
U maloj posudi pomiješajte soja umak, povrtni temeljac i med. Staviti na stranu. Nakon što se tofu ocijedi, narežite ga na pola, a zatim na kockice i stavite u veliku zdjelu te začinite 1 žlicom soja umaka.
Po vrhu pospite kukuruzni škrob i nježno promiješajte rukama kako biste bili sigurni da su svi komadići tofua pokriveni.
U veliku neprijanjajuću tavu ili wok dodajte 1 žlicu ulja i zagrijte na srednje jakoj temperaturi. Dodajte tofu i pustite da postane hrskav bez dodirivanja ili prevrtanja 3-4 minute, a zatim ponovite sa svih strana. Potom ga izvadite i stavite sa strane.
U tavu na srednjoj temperaturi dodajte sezamovo ulje, crvenu papriku, brokulu i kuhajte dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte češnjak i đumbir i kuhajte 30 do 60 sekundi. Dodajte tofu i umak, promiješajte i kuhajte još 1 do 2 minute ili dok se umak malo ne zgusne i dok se tofu ne zagrije. Odozgo pospite sjemenkama sezama i poslužite.

Profimedia 

Tacosi sa tofuom

Brzo i ukusno jelo za koje vam treba malo vremena a okusom će vas osvojiti na prvu!

Sastojci:
400 g čvrstog, ocijeđenog tofua
3 žlice soja umaka
65 g umaka od rajčice
2 žličice čilija u prahu
2 žličice češnjaka u prahu
1 žličica kumina
½ žličice crnog papra
1 prstohvat kajenskog papra
maslinovo ulje, za podlijevanje
4 male kukuruzne tortilje
zelena salata, nasjeckana
rajčica, narezana na kockice
naribani sir (veganski ili obični)
umak guacamole

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200ºC. Rukama izmrvite tofu u zdjelu srednje veličine. Dodajte sojin umak, umak od rajčice, čili u prahu, češnjak u prahu, kumin, papar i kajenski papar i miješajte dok se dobro ne sjedini. Dodajte malo maslinovog ulja na veliki lim za pečenje. Prebacite tofu u lim za pečenje, špatulom ga rasporedite što je više moguće. Pecite 20-25 minuta, a u pola pečenja promiješajte. Pecite dok ne porumene i ne postanu blago hrskavi. Napunite tortilje tofuom, zelenom salatom, rajčicom, nasjeckanim sirom i guacamoleom.