U Turskoj je doručak velika stvar. Poslužuje se prije kave a podrazumijeva druženje i dijeljenje jela. Domaćinstva i turski restorani pripremaju mnoga mala jela za doručak a jedno od njih je i menemen, odnosno pojednostavljeno kajgana s rajčicama. Potječe iz provincije Izmir u Turskoj za zapravo je riječ o svilenkastoj, dimljenoj kajgani koja se dobiva kuhanjem jaja sa svježim naribanim rajčicama, kockicama zelene paprike i lukom. Okus dodatno obogaćuje češnjak, pasta od slatke crvene paprike, mljevena paprika i origano.
Uglavnom se služi za doručak ali nije rijetkost da se jede i za ručak pa i za večeru. U nastavku doznajte kako i vi kod kuće možete napraviti ovo ukusno jelo koje će vas, barem na trenutak, okusom odvesti u Tursku.
Sastojci:
2 rajčice
8 jaja
2 žlice maslinovog ulja
1 velika glavica žutog luka sitno narezana
3 češnja češnjaka, mljevena ili zgnječena
6 turskih zelenih paprika, očišćenih od sjemenki i sitno nasjeckanih
1 žlica paste od turske slatke paprike
1 žličica mljevenog pul bibera (turske čili pahuljice)
1 žličica sušenog origana
1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra
1 žličica soli
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica pul bibera
1/4 vezice svježeg peršina
Priprema:
Rajčice očistite od peteljki te koristeći najveće rupe na ribežu, naribajte rajčice u zdjelu srednje veličine. Odbacite sav višak kore. Razbijte jaja u zasebnu srednju zdjelu i umutite ih pjenjačom. Zatim zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i sol i kuhajte uz povremeno miješanje 3 minute. Dodajte češnjak pa zelenu papriku (sivri biber) i kuhajte uz povremeno miješanje dok povrće ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte tatli biber salçasi i umiješajte u mješavinu povrća dok se ravnomjerno ne rasporedi. Dodajte naribanu rajčicu, pul biber, origano i crni papar i pirjajte dok se većina soka iz naribane rajčice ne skuha i smjesa ne zgusne uz povremeno miješanje oko 10 minuta. Izlijte razmućena jaja u tavu i promiješajte da se ravnomjerno rasporede u mješavinu povrća. Lagano miješajte dok se jaja ne počnu stvrdnjavati, oko 5 minuta. Maknite s vatre. Kako menemen smjesa ima puno rajčice i povrća, konzistencija će biti vlažnija od obične kajgane. Pomiješajte 1 žličicu pul bibera sa 2 žlice maslinovog ulja u maloj posudi. Ukrasite menemen s kapljicama aromatiziranog ulja i nasjeckanim peršinovim lišćem posutim po vrhu. Poslužite odmah.