Recept za malo drugačiju pitu od jabuka

Svježe ubrane sočne jabuke savršeno se slažu s tijestom koje se priprema od zdravih i vrlo ukusnih namirnica. Otkrijte kojih!

Shutterstock

S odlaskom ljeta vraća se volja za pripremom jela i slastica iz pećnice. A kraj ljeta i početak jeseni nezamislivi su bez sočnih pita koje slažemo od sezonskog voća iz domaćih vočnjaka. Jer jesensko voće u sebi sadrži najbolje od ljeta: intenzivne, zagrijavajuće arome, zavodljive, slatkaste mirise i divne, duboke i svježe boje koje zaista zovu da ih kušamo i uživamo. Ukoliko imate višak svježe ubranih jabuka predlažemo vam pripremu pite koju vruću možete poslužiti s malo sladoleda, najbolje onog od vanilije. Posebnost pite za čiju pripremu donosimo je i u samoj bazi, u tijestu koje se priprema od mljevenih badema, svježeg sira i kokosovg brašna. Ovu sočnu kombinaciju možete zamijeniti i drugim sezonskim voćem po izboru, a naš odabir uz svježe jabuke su kruške i šljive.

Pita s jabukama i suhim šljivama
Sastojci:
150 g mljevenih badema
1 žličica praška za pecivo
80 g kokosova brašna
100 g svježeg sira
7 žlica smeđeg šećera
5 jabuka
100 g suhih šljiva
80 g maslaca

Priprema:
Pomiješajte bademe, prašak za pecivo, kokosovo brašno, sir i 3 žlice šečera. Okrugli kalup za pite (promjera 24 cm) obložite papirom za pečenje. Stavite tijesto te podignite rub. Odložite u hladnjak na oko 15 minuta. Ogulite jabuke pa ih narežite na tanke ploške, a suhe šljive nasjeckajte. Tijesto najprije pospite šljivama pa zatim prekrijte ploškama jabuka. Na kraju pospite narezanim listićima maslaca te pospite ostatkom šećera. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 25 do 30 minuta.