Nadiya Hussain 37-godišnja je domaćica, ali i velika britanska kulinarska i slastičarska zvijezda. Godine 2015. pobijedila je u popularnom showu 'Dobar, bolji, najbolji... britanski slastičar' i nakon toga za nju se sve promijenilo. U posljednjih sedam godina izdala je nekoliko kuharica, snimila nekoliko kulinarskih emisija, gostovala u tuđim emisijama, a još 2017. ušla je na listu 100 najutjecajnijih ljudi u Velikoj Britaniji. Prije šest godina imala je čast ispeći slavljeničku tortu za pokojnu britansku vladaricu Elizabetu II., koja je tada slasvila okrugli 90. rođendan.
"Sudjelovanje u showu 'Dobar, bolji, najbolji... britanski slastičar' potpuno je promijenilo moj život, uistinu nisam imala nikakav plan kad sam se prijavila, a kamoli da sam se usudila sanjati o karijeri u kulinarstvu. Suprug me nagovorio da se prijavim (Nadiya se sa 20 godina udala za Abdula Hussaina, kojeg je prije vjenčanja vidjela samo jednom, a njihov brak bio je dogovoren, op.a.). Imala sam veliku tremu, ali kako je show odmicao dalje, a ja preskakala sve prepreke shvatila sam da sam puno više od mame i kućanice. Negdje između odgoja djece i obavljanja kućanskih poslova kao da sam zaboravila tko uistinu jesam, zaboravila sam što volim, odnosno što me veseli. A upravo to sam otkrila u showu i to je sada moja motivacija dok radim svoj posao", rekla je Nadiya koja je jako ponosna na svoje bangladeško podrijetlo (rođena je i odrasla u Engleskoj), jako poštuje svoju tradiciju, no neke stvari ipak želi promijeniti.
"U vrijeme kad sam ja odrastala muškarci u mojoj okolini bili su oni koji dalje prenose obiteljsko prezime i koji zarađuju novac, koji kao da su bolji i vredniji od žena. No sada su te granice postale manje jasne. Ne pada mi na pamet da svoje sinove odgajam u tom duhu, ne odgajam ih tako da budu snažniji od djevojčica, nego ih učim da su svi jednaki. Također, važno mi je da moja kći shvati da je financijska neovisnost jako važna", nastavlja Nadiya čiju ćemo novu emisiju 'Fenomenalne gozbe Nadiye Hussain' od 14. rujna gledati svake srijede u 13 sati na kanalu 24Kitchen.
Donosimo vam i jedan recept iz emisije - Nadiyina slasna janjeća rebarca, brzo (vrijeme pripreme je 20 minuta, a peče se sat i 10 minuta) i ukusno jelo koje će oduševiti sve ljubitelje mesa.
NADIYINA JANJEĆA REBARCA
(za 4 osobe)
1 kg janjećih rebara
10 g smeđeg šećera u prahu
2 žlice meda
3 žlice worcestershire umaka
3 žlice balzamičnog octa
3 žlice umaka od soje
1 žličica mljevenog đumbira
1 žličica češnjaka u prahu
1 žličica mljevenog korijandera
1 žličica čili pahuljica
Za dekoraciju:
2 velika mlada luka, sitno nasjeckana
1 žlica sjemenki sezama
velika šaka svježeg korijandera, grubo nasjeckanog
1 crveni čili, sitno narezan
Stavite rebarca u veliki lonac i prelijte ih vodom. Pustite da voda zavrije, a zatim ostavite na srednje jakoj vatri dok se rebarca ne skuhaju. Potrebno je oko 45-50 minuta krčkanja dok ne omekšaju. To će skratiti vrijeme pečenja u pećnici i smanjiti dio masnoće oko rebarca. Odstranite pjenu koja se stvori na vrhu.
Dok se rebarca kuhaju, u tavu na srednje jaku vatru stavite šećer i med koje ćete povremeno miješati. Nakon što se šećer rastopi i karamela postane tamno smeđa, maknite tavu s vatre. Umiješajte worcestershire umak, balzamični ocat i umak od soje, zatim dodajte đumbir, češnjak, korijander i čili pahuljice. Dobro promiješajte i ostavite sa strane.
Zagrijte pećnicu na 200°C/220°C. Pripremite lim za pečenje, obložen papirom za pečenje - tako ćete izbjeći ljepljivi nered koji ćete kasnije morati čistiti.
Nakon što rebarca omekšaju, izvadite ih iz lonca i ocijedite. Ubacite ih u lim za pečenje i stavite u pećnicu na 10 minuta, zatim ih ponovno izvadite i premažite ljepljivom glazurom odozgo, pazeći da prekrijete svaki komad mesa. Ostavite ih u pećnici još 10 minuta, podlijevajući ih do pola.
U zdjeli pomiješajte mladi luk, sjemenke sezama, korijander i čili. Nakon što su se rebarca ispekla, stavite ih u posudu za posluživanje. Pospite po rebarcima sastojke za dekoraciju i uživajte u toplim zalogajima.