Mesne okruglice svojevrsna su klasika bez obzira jeste li skloniji zimskoj sarmi ili ljetnim punjenim paprikama. Pripremljene u umaku od rajčica, sporo kuhane ili pečene u pećnici, omiljen su obrok i cijelih obitelji. Zato za ona istančanija nepca, spremna na okusne inovacije predlažemo recept u kojem se spaja ukusno pureće mljeveno meso i vjerovali ili ne – feta sir. Ove se mesne okruglice pripremaju u pećnici a zahvaljujući kombinaciji namirnica omiljene okruglice opisat ćete ne samo kao ukusne već i sočne zalogaje koje možete poslužiti uz pire krumpir, rižu ili umake po želji. Za pripremu okruglica utrošit ćete oko 20 minuta, dok je vrijeme pečenja od 20 minuta idealno za pripremu priloga i svježe salate. Dobar tek!
Sastojci:
450 g mljevenog purećeg mesa
½ luka, sitno nasjeckanog
1 jaje, lagano umućeno
3 češnja češnjaka, naribana
60 g panko mrvica
malo svježe nasjeckanog peršina
sol, svježe mljeveni papar
malo paprike u ljuskicama
100 g feta sira
maslinovo ulje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U većoj posudi izmiješajte mljeveno meso, luk, češnjak, jaje, panko mrvice, peršin, ljuskice paprike, sol i papar. Dodajte feta sir te miješajte kako bi se svi sastojci spojili. Oblikujte mesne okruglice. Podlogu za pečenje obložite folijom te je nauljite. Posložite mesne okruglice te ih lagano zarolajte kako bi pokupile ulje po čitavoj površini. Pecite dok ne poprime zlatno smeđu boju, oko 20 minuta.
Savjet više - za lakše oblikovanje okruglica ruke malo namočite vodom.