Znate li kako se rade 'Eggs Benedict'?

Donosimo korisne savjete!

Profimedia

Eggs Benedict je jelo koje se obično poslužuje za doručak ili brunch, kad želimo obrok učiniti elegantijim, svečanijim. Riječ je o zdravom i ukusnom jelu koje čine poširana jaja servirana na engleskom muffinu uz slaninu i Hollandaise umak. Legenda kaže da je jelo smislio mamurni broker s Wall Streeta - 1894. godine, u hotelu Waldorf u New Yorku, Lemuel Benedict naručio je dva poširana jaja na vrhu tosta s maslacem, hrskavu slaninu i dva poširana jaja uz umak Hollandaise. Jelo je ubrzo postalo popularno, a priprema se i kod nas, posebno kad je riječ o nekoj posebnoj prilici.

Pixabay 

Ipak, za mnoge Eggs Benedict izgledaju previše komplicirano za izradu, iako recept zapravo uopće nije zahtjevan. Zapravo, sve ovisi ovisi o tome da ove dvije stvari radite jako dobro: poširanje jaja i kuhanje Hollandaise umaka. U nastavku provjerite ‘step-by-step’ upute kako lako i uspješno napraviti Eggs Benedict!

Sve počinje sa poširanjem jaja. Dodajte žlicu ili dvije octa u posudu s vodom i pustite da lagano kuha. Prvo razbijte jaje u posebnu posudu. Sada u široki krug promiješajte vodu i dodajte cijelo jaje. Lagano zakiseljena voda će jaja brzo stvrdnuti, a vrtlog vode će držati jaje stabilnim. Poširajte na laganoj vatri četiri do pet minuta. Trik? Možete koristiti i kalup za poširana jaja koji potom stavite u lonac s vrućom vodom.

Profimedia 

Sad je vrijeme za Hollandaise umak, emulziju jaja i maslaca koji moraju biti izmiješani na odgovarajućoj temperaturi - dovoljno toplo da se maslac otopi; dovoljno hladno da se jaja ne razmute - a zatim emulzija mora ostati na otprilike toj savršenoj temperaturi do posluživanja. Kako to postići? Čuvajte je u termosici do posluživanja. Pažljivo pročitajte recept, upotrijebite posudu postavljenu iznad vruće (ne kipuće) vode i miješajte, miješajte, miješajte. Hollandaise ne voli da ga se požuruje. Odvojite vrijeme da provjerite je li svaki korak napravljen prije nego što nastavite dalje.

Profimedia 

A recept za umak ide ovako: U staklenu posudu stavite dva žumanjka (bjelanca odvojiti) i žlicu vode te pjenjačom dobro razmutiti. Na srednjoj vatri, zagrijati u posudi za kuhanje 3 - 4 cm vode (da voda ne dodiruje staklenu posudu sa žumanjcima). Staklena posuda treba potpuno prekrivati donju posudu. Kada voda zakuha, staviti na nju posudu sa žumanjcima i neprestano miješati pjenjačom (dok žumanjci ne postanu kremasti). Rubove staklene posude je potrebno strugati od žumanjaka kako se ne bi skuhali. Zatim treba rastopiti maslac i dodati ga u žumanjke a nakon što je potpuno izjednačen sa žumanjcima, dodati žlicu soka od limuna, sol i papar.

Sad kad imate umak i jaja, valja složiti Eggs Benedict. Koristimo engleske muffine - mali, okrugli i ravni kruh s kvascem. Ako ih nemate, poslužit će i tost. Slijedi kriška slanine a može se koristiti i šunka, panceta i pršut. Ponekad se koristi i dimljeni losos pa čak i jakobove kapice. Za vegetarijansku verziju kušajte lagano prženi čvrsti tofu ili špinat, šparoge, artičoke, avokado, rajčicu… I na kraju jelu dodajte umak i ukrasite po želji. Prijatno!

Pixabay