Eggs Benedict je jelo koje se obično poslužuje za doručak ili brunch, kad želimo obrok učiniti elegantijim, svečanijim. Riječ je o zdravom i ukusnom jelu koje čine poširana jaja servirana na engleskom muffinu uz slaninu i Hollandaise umak. Legenda kaže da je jelo smislio mamurni broker s Wall Streeta - 1894. godine, u hotelu Waldorf u New Yorku, Lemuel Benedict naručio je dva poširana jaja na vrhu tosta s maslacem, hrskavu slaninu i dva poširana jaja uz umak Hollandaise. Jelo je ubrzo postalo popularno, a priprema se i kod nas, posebno kad je riječ o nekoj posebnoj prilici.
Ipak, za mnoge Eggs Benedict izgledaju previše komplicirano za izradu, iako recept zapravo uopće nije zahtjevan. Zapravo, sve ovisi ovisi o tome da ove dvije stvari radite jako dobro: poširanje jaja i kuhanje Hollandaise umaka. U nastavku provjerite ‘step-by-step’ upute kako lako i uspješno napraviti Eggs Benedict!
Sve počinje sa poširanjem jaja. Dodajte žlicu ili dvije octa u posudu s vodom i pustite da lagano kuha. Prvo razbijte jaje u posebnu posudu. Sada u široki krug promiješajte vodu i dodajte cijelo jaje. Lagano zakiseljena voda će jaja brzo stvrdnuti, a vrtlog vode će držati jaje stabilnim. Poširajte na laganoj vatri četiri do pet minuta. Trik? Možete koristiti i kalup za poširana jaja koji potom stavite u lonac s vrućom vodom.
Sad je vrijeme za Hollandaise umak, emulziju jaja i maslaca koji moraju biti izmiješani na odgovarajućoj temperaturi - dovoljno toplo da se maslac otopi; dovoljno hladno da se jaja ne razmute - a zatim emulzija mora ostati na otprilike toj savršenoj temperaturi do posluživanja. Kako to postići? Čuvajte je u termosici do posluživanja. Pažljivo pročitajte recept, upotrijebite posudu postavljenu iznad vruće (ne kipuće) vode i miješajte, miješajte, miješajte. Hollandaise ne voli da ga se požuruje. Odvojite vrijeme da provjerite je li svaki korak napravljen prije nego što nastavite dalje.
A recept za umak ide ovako: U staklenu posudu stavite dva žumanjka (bjelanca odvojiti) i žlicu vode te pjenjačom dobro razmutiti. Na srednjoj vatri, zagrijati u posudi za kuhanje 3 - 4 cm vode (da voda ne dodiruje staklenu posudu sa žumanjcima). Staklena posuda treba potpuno prekrivati donju posudu. Kada voda zakuha, staviti na nju posudu sa žumanjcima i neprestano miješati pjenjačom (dok žumanjci ne postanu kremasti). Rubove staklene posude je potrebno strugati od žumanjaka kako se ne bi skuhali. Zatim treba rastopiti maslac i dodati ga u žumanjke a nakon što je potpuno izjednačen sa žumanjcima, dodati žlicu soka od limuna, sol i papar.
Sad kad imate umak i jaja, valja složiti Eggs Benedict. Koristimo engleske muffine - mali, okrugli i ravni kruh s kvascem. Ako ih nemate, poslužit će i tost. Slijedi kriška slanine a može se koristiti i šunka, panceta i pršut. Ponekad se koristi i dimljeni losos pa čak i jakobove kapice. Za vegetarijansku verziju kušajte lagano prženi čvrsti tofu ili špinat, šparoge, artičoke, avokado, rajčicu… I na kraju jelu dodajte umak i ukrasite po želji. Prijatno!