Volite li juhe, posebno one kremaste i pune okusa, jesen je idealno doba za uživanje u bogatim i zdravim tanjurima. A visoko n alisti omiljenih jesenskih juha ona je koja se priprema od bundeve. Manje je važno hoćete li za pripremu koristiti butternut, hokaido ili vama omiljenu vrstu bundeve, važno je da znate koliko je vremena potrebno za pripremu koje vrste (butternut se priprema najbrže) te kojeg je okusa odabrana bundeva, jer po okus se razlikuju na one slađe i one u kojima dominira orašasti okus. Vrijeme kuhanja je važno jer samo savršeno skuhana bundeva može dati kremastu juhu bogatu okusima.
Za pripremu juhe možete dodati malo temeljca, vrhnja za kuhanje ili ukoliko izbjegavate mliječne proizvode, malo vrhnja od kokosa. Sve to otvara mogućnosti za dodatak začina kao što su začinsko bilje, sol, papar, malo crvene paprike, kurkume ili curryja.
Za istaknuti je kako se ova juha u hladnjaku može čuvati do 5 dana a zamrznuta na ledu i do 2 mjeseca što je odličan podsjetnik da i ovo jelo uvrstite u plan pripreme obroka za vas i vašu obitelj, jer i jesen je doba obilja u kojem imamo priliku odabrati domaće uzgojene namirnice, te kuhati obroke uz koje štedimo na vremenu, nabavci te tako djelujemo i u smjeru održivog življenja.
Recept koji donosimo privlači lagano pikantnim okusom koji osim što budi oskusne pupoljke i zagrijava.
Juha od bundeve i mrkve
Sastojci:
1 mala hokaido bundeva (800 g)
2 veće mrkve
1 veliki luk
2 čili papričice
800 ml povrtnog temeljca
200 ml vrhnja za kuhanje
2 žlice bučinih sjemenki (golice), po želji
2 kriške kruha od prethodnog dana
2 žlice maslaca
4 žlice maslinova ulja
sol, papar
Priprema:
Bundevu operite, odstranite koru, prerežite je na pola, uklonite koštice i narežite je na kocke. Mrkvu očistite i narežite je na kolutove. Oljuštite luk, očistite čili papričice (uklonite koštice) te jednu zajedno s lukom nasjeckajte i pržite u loncu na zagrijanom ulju. Kad se luk zažuti, dodajte bundevu i mrkvu, pirjajte dok se ne zazlati. Zalijte temeljcem, posolite i poparite pa sve kuhajte sljedećih 20 minuta. Popržite bundevine sjemenke bez dodavanja ulja. Narežite kruh na kocke i pržite ga na zagrijanom maslacu. Juhu izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu, dodajte vrhnje za kuhanje, ostavite malo za ukrašavanje. Začinite juhu s malo soli, papra, preostalom nasjeckanom čili papričicom pa sve ponovo zagrijte. Juhu razdjelit eu tanjure te u svaki tanjur dodajte malo vrhnja za kuhanje te po želji malo bućinih sjemenki (golica). Poslužite s komadićima pripremjenog kruha.