Volite li knedle sa šljivama trenutak je da se okušate i u ovom receptu

Prvi prohladni dani jeseni savršen su trenutak za uvijek dobrodošlu slasticu, a ovaj smo put pire krumpir za pripremu tijesta zamijenili grizom

Shutterstock

Šljive, sezonsko koštunjičavo voće, ono je koje savršeno povezuje kraj ljeta s prvim jesenskim danima. Lako se može svrstati i u kategoriju supervoća zahvaljujući nutrijentima koje ovi plavi plodovi sadrže a koji doprinose boljem stanju organizma. U šljivama se može uživati na brojne načine, od u svježim plodovima, do u domaćem pekmezu, kompotu, kao dodatku mesnim pečenjima ali i u pitama, savijačama te obožavanim knedlama. Recept za knedle često se prenosi unutar obitelji jer provjeren recept je najbolji recept. U osnovi tijesto za knedle se priprema od krumpira, brašna i masnoća, dobar je savjet da je bolje koristiti oštro brašno a i taj da voće kojim nadjevate knedle mora biti zrelo. Klasične knedle se kuhaju tako da se oblikovane loptice ubace u kipuću vodu te kad isplivaju kuhaju još oko 2 minute. 

Ali ukoliko ste se usavršili u klasičnim knedlama i spremni set okušati se u malo drugačijem receptu predlažemo vam pripremu knedli s grizom. Griz je sastojak koji će zamijeniti pire krumpir, a brašno koje se koristi u ovom receptu je glatko pšenično brašno.

Sastojci:

500 ml vode
300 g pšeničnog brašna
200 g griza
prstohvat soli
10 šljiva
2 jaja
2 žlice pekmeza od šljiva
6 žlica šećera
3 male žlice mljevenog cimeta
ulje i krušne mrvice

Priprema:

Prvi korak je pripreme tijesta i to tako da u zavrelu vodu s malo soli u loncu koju ste sklonili s vatre, uz stalno miješanje dodate mješavinu brašna i griza. Kroz par minuta kuhanja i miješanja dobit ćete povezanu smjesu koje je potrebno prebaciti u druguposudu, te pokrivenu hladiti oko pola sata. Potom smjesi dodajte jaja. Miksajte dok se sve ne sjedini. U međuvremenu operite i otkoštite šljive. Potom navlaženim dlanovima uzmite malo smjese, oblikujte bazu u koju dodajte jednu šljivu bez koštice u čiju sredinu dodajte malo mješavine cimeta i šećera. U rupu na mjesto koštice utisnite malo pekmeza. Zatvorite u knedlu. Ponovite dok ne potrošite sve šljive i smjesu. Zavrijte lonac s vodom te kuhajte kndele u vreloj vodi dok ne isplivaju na površinu. Kuhane knedle, ukoliko želite, prije posluživanja prelijte krušnim mrvicama prženim na ulju.