Juha od batata kao 'comfort food’

Zbog pozitivnih učinaka slatkog krumpira na zdravlje, svakako bi ga bilo dobro što više uključiti u jelovnik

Profimedia

Batat je namirnica koju bismo mogli i češće koristiti. Nutritivno, ovaj slatki krumpir koji dolazi u različitim bojama (žuti, narančasti, ljubičasti) bogat je vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima što ga čini jako povoljnim za naše zdravlje. U njemu nalazimo vitamine A, C i B6, kalij, kalcij, magnan i magnezij. Uz to, nema masti, ima samo 110 kalorija, a narančasta i ljubičasta verzija batata su bogate antioksidansima koji imaju zaštitno djelovanje za organizam u borbi protiv slobodnih radikala odgovornih za oštećenja stanica i oksidativni stres koje se smatra uzročnicima niza bolesti, među kojima su i neki karcinomi.

Pixabay 

Zbog ovih pozitivnih učinaka slatkog krumpira na zdravlje svakako bi ga bilo dobro što više uključiti u jelovnik što je, zapravo, vrlo jednostavno. Možemo ga kuhati, peći, puniti, pržiti, pariti… a mi ćemo danas od njega napraviti juhu. Osim batata, koristit ćemo i jabuke i poriluk te začine pa će juha biti malo pikantnija, što je zapravo idealno da nas malo ugrije u ove jesenske dane.

Sastojci:
90 dkg batata, narezan na kockice
3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
3 češnja češnjaka, mljevena
1 manji poriluk
1 zelena jabuka, kao što je Granny Smith, bez jezgre, oguljena i narezana na komade
1 stabljika celera, tanko narezana
1 žličica sitno naribanog svježeg đumbira
6 šalica pilećeg temeljca
dimljene jalapeno papričice
Krupna sol i svježe mljeveni papar
1/2 šalice zelenih oljuštenih sjemenki bundeve

Pixabay 

Priprema:

Zagrijte ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Kuhajte češnjak i poriluk dok ne omekšaju i postanu prozirni, oko 4 minute. Dodajte jabuku, celer i đumbir i kuhajte 3 minute. Dodajte slatki krumpir i temeljac i pirjajte dok slatki krumpir ne omekša, oko 15 minuta. Dodajte dimljene papričice (ovaj dio možete preskočiti ako ne želite da je juha previše pikantna). Smjesu potom prebacite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Začinite solju i paprom te prije posluživanja pospite sjemenkama bundeve.