Iz Dikine kuhinje: Pržene trlje

Ušli smo u sezonu ove ukusne i zdrave ribe; evo kako je pripremiti uzoru na recept iz “Dalmatinske kuhinje” Dike Marjanović-Radice

Profimedia

Od rujna pa sve do travnja traje sezona trlje, po Diki Marjanović-Radici jedna od najboljih riba našeg mora jer je, kako piše u njezinoj “Dalmatinskoj kuhinji” jako sočna i specijalnog okusa. Ova riba je jako zdrava, dobar je izvor magnezija, cinka, željeza, vitamina E i omega-3 masnih kiselina. Puna je proteina a ako je redovno jedemo, činimo dobro našem tijelu, prvenstveno srcu i zglobovima.
Nalazimo dvije vrste trlje - kamenjarku koja živi na dnu mora, na kamenitom i pjeskovitom dnu te blataricu, čije je meso manje ukusno jer obitava na muljevitom tlu.

Profimedia 

U dalmatinskoj kuhinji ima puno jela s ovom ribom, a danas ćemo predstaviti recept po uzoru na onaj iz “Dalmatinske kuhinje” Dike Marjanović-Radice te raditi pržene trlje. Proces je vrlo jednostavan, važno je samo pravilno očistiti trlju - čiste se samo škrge a utroba se ne vadi.

Sastojci:

1 kg trlji
Šalica brašna
Ulje
Sol

Priprema:

Trljama očistiti škrge te ih dobro obrisati čistom kuhinjskom krpom. Stavite brašno u tanjur te trlje provaljajte u brašnu. U međuvremenu stavite ulje na vatru i kad je jako vruće, ubacite trlje i pržite ih do zlatne boje. Ovako pripremljene trlje najbolje je poslužiti uz blitvu, salatu ili kuhanu cvjetaču.