Zeleno, što volimo zeleno: juha od brokule i špinata

Dodat ćemo i još malo poriluka i dobiti jelo puno nutrijenata!

Profimedia

Ulaskom u jesen sve češće radimo juhe, variva, čorbe… odnosno razna jela na žlicu. Danas smo se odlučili za juhu i to jednu koja je puna nutrijenata potrebnih za jačanje imuniteta. Radit ćemo kremastu zelenu juha od špinata i brokule s malo poriluka koja ne samo da je ukusna nego je i jako zdrava. Zahvaljujući blagom mladom špinatu i svilenkasto pirjanom poriluku, ova juha nudi dodatnu količinu hranjivih tvari poput željeza i vitamina B i C. Ubacit ćemo još crème fraîche i krekere (ili krutone) kao završni detalj i uživati u ovoj zelenoj čaroliji punoj okusa!

Sastojci:

3 žlice neslanog maslaca
2 poriluka, samo bijeli i svijetlozeleni dijelovi, prepolovljeni po dužini i tanko narezani poprečno, dobro oprani i ocijeđeni (2 šalice)
3 češnja češnjaka, zgnječena i oguljena
2 žličice Dijon senfa
3 žlice višenamjenskog brašna
4 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca
1 mala glavica brokule, stabljike oguljene i narezane na komadiće, glavica narezana na cvjetiće veličine zalogaja
6 šalica baby špinata
Sol i papar
1/3 šalice crème fraîche
Krekeri ili krutoni za posluživanje

Profimedia 

Priprema:

Prvo otopite maslac u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte poriluk i češnjak i kuhajte, povremeno miješajući, oko 2 minute. Umiješajte senf, zatim brašno; miješajte dok smjesa ne dobije blago orašastu aromu, oko 1 minutu. Postupno umiješajte temeljac dok se ne sjedini. Dodajte stabljike brokule i začinite solju i paprom; pojačajte vatru i dovedite do vrenja neprestano miješajući. Dodajte cvjetiće brokule; smanjite vatru i pirjajte djelomično pokriveno dok brokula ne omekša, oko 8 minuta. Umiješajte špinat i kuhajte još 1 minutu a potom maknite s vatre. Sad juhu izmiksajte u blenderu ili sa štapnim mikserom te je ponovno lagano zagrijte. Umutite crème fraîche s 1 žlicom vode u maloj posudi. Poslužite juhu prelivenu smjesom crème-fraîche i ukrašenu krekerima.