Isprobavamo indijsku kuhinju i radimo matan paneer

To je tradicionalno jelo sjeverne Indije koje se radi od kremastog indijskog sira i graška u blago začinjenom umaku od rajčice

Profimedia

Već je poznato kako volimo isprobavati recepte raznih svjetskih kuhinja pa tako i indijske. Radili smo tako, primjerice, Rogan Josh, Dhoklu i Mango Lassi a danas ćemo pripremati matar paneer. To je tradicionalno jelo sjeverne Indije, koje na hindskom znači "paneer od graška” a koje se radi od kremastog indijskog sira (paneera) i graška u blago začinjenom umaku od rajčice. Napomenimo i da je paneer svježi sir od bivoljeg ili kravljeg mlijeka, da je blagog okusa s mekom teksturom. U mnogim indijskim jelima, paneer djeluje kao protein i često se dodaje u curry i umake. Dolazi u bijelom, čvrstom bloku i obično ga prije kuhanja narežete na kockice.

Profimedia 

Osim ovog sira, neke varijante Matar Paneera uključuju i dodatne mliječne proizvode, poput vrhnja ili jogurta, dok druge uključuju dodatno povrće, poput krumpira. Jelo je blago začinjeno pa u Matar Paneeru često uživaju i odrasli i djeca.
Ako vam se ovo jelo čini privlačno, provjerite recept u nastavku i pripremite Matar Paneer svojoj obitelji!


Sastojci:
250 g konzerviranih rajčica (pelata)
3 žlice ulja kanole
1 žlica mljevenog đumbira
2 češnja češnjaka, mljevena
1 manji crveni luk, narezan na kockice
2 cijele mahune kardamoma
2 cijela klinčića
1 žličica garam masale
1/4 žličice blagog čilija u prahu
1/2 žličice mljevenog korijandera
1/2 žličice mljevenog kima
1/2 žličice soli
1 šalica vode, plus još ako je potrebno
2 žličice javorovog sirupa
2 žlice gustog vrhnja
3/4 šalice smrznutog graška
230 g sira paneera, narezanog na kocke
1/2 žličice sušene piskavice
1/4 šalice nasjeckanog korijandera

Profimedia 

Priprema:

U zdjelu srednje veličine stavite 250 g konzerviranih rajčica (pelata) i stavite ih u hladnjak. Sačuvajte tekućinu iz konzerve za drugu upotrebu.
U srednje zagrijanu veliku tavu, na srednje niskoj vatri, dodajte 1 žlicu ulja, đumbir i češnjak. Kuhajte, povremeno miješajući, dok đumbir i češnjak ne postanu aromatični i lagano zlatno smeđi, oko 2 minute. Pojačajte vatru na srednju, zatim dodajte luk, povremeno miješajući, dok ne omekša i ne porumeni, 6 do 7 minuta. Smeđa karamelizacija na luku dodaje okus ovdje, stoga se nemojte bojati pojačati toplinu ako je potrebno. Ako primijetite da se luk prebrzo prži ili se lijepi za tavu, možete dodati žlicu vode. Isključite vatru i smjesu luka prebacite u posudu blendera. Izvadite rajčice iz hladnjaka i dodajte ih u blender.
Provjerite da temperatura smjese nije viša od mlake (inače ćete je morati pustiti da se ohladi na sobnu temperaturu dodatnih 5 minuta prije miješanja). Miksajte oko 1 minutu dok smjesa ne postane poput gustog, homogenog pirea. Staviti na stranu.
Očistite tavu koju ste koristili čistom kuhinjskom krpom ili papirnatim ručnicima. Zagrijte na srednje i dodajte preostale 2 žlice ulja, kardamom i klinčiće. Kad počnu cvrčati, umiješajte pasirani umak, garam masalu, čili u prahu, korijander, kumin i sol. Kuhajte dok se umak ne zgusne i počne se odvajati od stijenki tave, oko 5 minuta. Dodajte 1 šalicu vode i javorov sirup i promiješajte da se sjedini. Zakuhajte smjesu i ostavite da kuha, nepoklopljeno, na srednjoj vatri dodatnih 5 minuta. Umak ne smije djelovati vodenasto. Dodajte grašak i kuhajte, dok se ne zagrije, oko 1 minutu. Umiješajte vrhnje i paneer. Kuhajte na laganoj vatri 1 minutu dok umak ne poprimi duboku narančastu boju, a grašak i paneer se rasporede po tekućini. Kušajte i začinite umak s dodatnom soli po potrebi. Po želji uklonite cijeli kardamom i klinčiće i dodajte piskavicu. Ukrasite korijanderom i poslužite uz naan ili rižu.