Iz Dikine kuhinje: Pržene srdele

Listopad i studeni su odlični mjeseci za srdele; pripremite ih za ručak po uzoru na recept iz “Dalmatinske kuhinje” Dike Marjanović-Radice

Profimedia

Iako sezona srdele traje od proljeća pa do zime, mnogi znalci kažu da se najviše srdela lovi mrežama plivaricama za vrijeme listopadskog i studenog mraka, dakle uoči samog lovostaja koji počinje u prosincu. Stoga bismo trebali iskoristiti sezonu i ovu ‘kraljicu mora’, kako je se nerijetko zove, što češće imati na našim tanjurima jer je ova riba jako zdrava: veliki je izvor Omega-3 masnih kiselina, selena i kalcija, obiluje vitaminima kao što su vitamini D, A i vitamina B skupine te mineralima među kojima su i željezo, magnezij i fosfor.

Pixabay 

U “Dalmatinskoj kuharici” Dike Marjanović-Radice nalazimo razne recepte za srdelu - od njezina soljenja i konzerviranja, preko nadjevanja, pečenja, mariniranja ili prženja. Srdele se prže jako jednostavno, stoga nema razloga zašto upravo njih ne biste jeli danas za ručak.

Profimedia 

Za ovo jelo trebaju vam samo srdele, brašno i ulje te prilog po izboru. Srdele ćete očistiti i dobro ih obrisati. Dobro ćete ih provaljati u brašnu te ih tako ostaviti pola sata. Zagrijat ćete ulje u dubljoj tavi te pržiti srdele dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Poslužite ih s limunom, uz slalatu, pečene krumpire ili pak blitvu s krumpirima.