Nema jeseni bez bundeve, koje su sve njezine prednosti?

Doznajte zašto ju je dobro jesti

Profimedia

Složit ćete se da je bundeva kraljica jeseni, posebno mjeseca listopada kad nas, osim ukusnih recepata za jela i napitke od ovog povrća, čeka i proslava Halloweena u kojem bundeva igra jednu od glavnih uloga. No, mi ćemo se držati njezine uloge u kuhinji pa ćemo tako cijeli tjedan posvetiti ovom povrću. Danas ćemo tako pisati o njezinim nutritivnim vrijednostima te doznati zašto je dobra za naše zdravlje.

Profimedia 

Prvo se upoznajmo s bundevom- stiže iz porodice Cucurbitaceae i naziva se još tikvama i bučama, a riječ je o jednogodišnjoj biljci koja daje sočne i ukusne plodove. Većina vrsti bundeva u naše je krajeve stigla iz Amerike, odnosno Meksika, a u početku se radilo o velikim bundevama koje su se uzgajale kao hrana za stoku. Ova puzava biljka može imati stabljiku veličine do 10 metara na kojoj rastu žuti cvjetovi u podnožju listova. Listovi su veliki, srcolikog oblika i hrapavi. Plod bundeve ovisit će o vrsti, no obično se radi o kuglastim ili duguljastim oblicima. Okus bundeve je obično slatkast i blag, a sjemenke su više gorke, ali također vrlo ukusne. Najčešće konzumiramo tri vrste bundeve - butternut ili muškatnu bundevu, hokaido i kabochu.

Pixabay  Hokkaido bundeva

Po hranidbenoj vrijednosti i dijetetskoj važnosti, bundeva je vodeća je među povrćem. Sadrži šest puta više pektinskih tvari nego, primjerice, jabuka i cikla, bogata je vitaminom A, sadrži i vitamine C, E, B kao i kalijeve soli i željezo. Vitamin A čuva oči, vitamin C jača imunitet ali i potiče proizvodnju kolagena zbog čega je bundeva dobra za kožu i čini je blistavom i elastičnijom. Bogata je i antioksidansima što znači da djeluje protuupalno, zbog čega je odlična za zdravlje zglobova, organa, kod ozljeda mekog tkiva, a i pomažu u nošenju sa stresom. Bundeva je i dobar izvor vlakana pa učinkovito čisti tijelo od toksina i pomaže tijelu da funkcionira kako treba. Sadrži i dovoljno karotena koji im daje narančastu boju, a ljudima pomaže da ne ostare prerano i sprečava kardiovaskularne bolesti. 

Pixabay  Butternut tikva

Spomenimo i sjemenke bundeve koje su bogate proteinima i masnim kiselinama koje pomažu u reguliranju razina kolesterola, čuvaju od artritisa, poboljšavaju moždane funkcije i omogućuju zdrav izgled kože. Ulje iz sjemenki bundeve odlično je kod liječenja upala prostate, a preventivno čuva od razvoja kancerogenih promjena na prostati. 

Pixabay 

U kulinarstvu bundeva pruža mnogo mogućnosti, njezino meso ugodna je i slatka okusa, što je osobito izraženo pri pečenju. Priprema se kao varivo, služi za umake, musake, može se kuhati, puniti palačinke i savijače… No, o tome kako pravilno pripremati bundeve, konkretno butternut bundevu koju najčešće i koristimo, otkrivamo idućih dana.