Četiri začina koja ove jeseni stavljamo u smoothie

Pomažu jačanju imuniteta a i daju poseban okus ovim zdravim napitcima

Profimedia

Iako nam možda kod pripreme smoothieja začini nisu na prvom mjestu, oni zapravo mogu ne samo obogatiti okus ovih napitaka nego ih učiniti i zdravijima, povoljnijima za naš imunitet. Začini poput kurkume, đumbira, kajenskog papra i cimeta puni su ljekovitih spojeva koji podržavaju jetru, kožu i imunološki sustav. Osim toga, izvrsnog su okusa, pa zašto ih ne bismo dodali u smoothije, posebno one zelene, malo topline može potaknuti naš metabolizam a to je uvijek dobra stvar, zar ne?

Pixabay 

U nastavku provjerite nevjerojatne prednosti četiri začina - kurkume, đumbira, kajenskog papra i cimeta - te kako s njima obogatiti smoothieje.

Pixabay 

Cimet

Osim što je riječ o ukusnom i mirisnom začinu, cimet je pun mangana za detoksikaciju i djeluje antimikrobno i protiv zgrušavanja. Osim toga, pospješuju probavu i balansira glukozu a pokazalo se da cimet jača sposobnost mozga da koristi glukozu kao gorivo.

Profimedia 

Kajenski papar

Neke od njegovih ljekovitih svojstava su poticanje mršavljenja, borba protiv upala, prirodno ublažavanje boli, zaštita od oksidacije slobodnih radikala, jačanje imuniteta i uklanjanje zagušenja. Štoviše, kapsaicin, njegov aktivni spoj, pomaže zaustaviti proliferaciju i ubiti stanice raka prostate.

Pixabay 

Đumbir

Njegove ključne dobrobiti povezane su s njegovim aktivnim spojem, gingerolom, s antioksidativnim učinkom, učinkom na poticanje metabolizma, protuupalnim djelovanjem… Dajte prednost sirovom u odnosu na prah kad god je to moguće kako biste izvukli maksimalnu korist od njegovih ljekovitih moći.

Pixabay 

Kurkuma

Protuupalna kraljica začina, kurkuma govori sama za sebe. Njezinu popularnost podupiru znanstvene studije koje su dokazale mnoge njene korisne učinke, uključujući smanjenje rizika od raka, balansiranje šećera u krvi, poboljšanje snage mozga, borbu protiv raka i drugih kroničnih bolesti te zaštitu funkcije mozga.