Kako pripremiti sočni i kremasti pire krumpir, omiljeni prilog brojnim jelima? Podsjećamo

U priči o pire krumpiru jasno je da svatko ima svoj način pripreme priloga savršene teksture i okusa. Bez obzira na tehniku i male tajne, ne zaboravite kako je za početak važno odabrati dobru sortu krumpira, ispravno ga skuhati, ne dopustiti da se ohladi te spojiti s ostalim sastojcima u kremasto jelo. Krenimo!

Shutterstock

Volite li krumpir s naglaskom na pire, prilog koji se jednostavno priprema od kuhanog krumpira uz dodatak mlijeka, maslaca i soli, zasigurno znate da se pire obično poslužuje kao prilog mesu, ribi, umacima ili povrću. A kako su hladniji dani posebno zanimljivi zbog odabira jela uz koje je dobrodošao upravo pire krunpir podsjećamo kako pripremiti pire biti za pamćenje. Savršene teksture, kremast i sočan.

Za početak je dobro podsjetiti kako je za pripremu pirea potrebno odabrati krumpir za kuhanje, onaj koji svojom prirodnom teksturom i količinom vlage pruža prilku za pripremu ukusnog priloga. Krumpir kuhajte u kori u dobro zasoljenoj vodi jer na taj način vaš krumpir neće pokupiti višak tekućine koja je razlog za manjak glatke teksture. Također, ne dopustite da se vaš kuhani krumpir ohladi, jer hladan se pretvara u gumenu masu koju neće spasiti nikakvo umijeće.

Pire krumpir može poslužiti i kao dobar samostalni obrok ukoliko ga poslužite s dodacima – prženom slaninom, umakom od rajčice, luka ili hrena te pečenim povrćem.

Shutterstock 

Sastojci (za 8 osoba):

2 kg krumpira
4 žlice soli
100 g kiselog vrhnja
3,5 dcl mlijeka
1 češanj češnjaka
malo ružmarina
150 g maslaca
papar

Priprema:
Oprane krumpire u kori stavite u lonac i prelijte s hladnom vodom. Dodajte 4 žlice soli, zakuhajte. Na laganoj vatri nastavite kuhati krumpir oko 30 minuta. Krumpir mora biti mekan ali ne da se raspada. Kuhani krumpir ocijedite, isperite pod hladnom vodom kako bi uklonili ostatake škroba i vratite u topli lonac. U manjoj tavi zagrijte mlijeko, vrhnje, češnjak i ružmarin. Važno je da se svi sastojci rastope i povežu. Sklonite s vatre. Krumpir ogulite i izradite u pire. Dodajte maslac, malo soli i miješajte dok se maslac u potpunosti ne poveže s krumpirom. Kroz sito procijedite mliječnu mješavinu te malo po malo dolijevajte u krumpir, uz stalno miješanje. Važno je da se prije dodavanja nove količine već dodana količina dobro poveže s krumpirom. Kušajte te procijenite je li potrebno dodati soli i tekućine, po potrebi dodajte, dobro promiješajte. Poslužite toplo.