JRE Hrvatska u suradnji s partenrima već niz godina organizira izuzetno zanimljive masterclassove i to u Miele experience centrima Splitu i Zagrebu. Posjetili smo njihov peti ovogodišnji masterclass na kojem nas je ugostio nas je chef Fabricio iz restorana Pergola iz Savudrije. Posebnost svakog masterclassa je u tome što vas svaki put očekuje nova tema, ona koju će vam na najbolji način ispričati, pokazati te pripremiti svaki put drugi chef, mali proizvođač i vinar. Ovaj put u Splitu dobrodošlicu su uz chefa Vežnavera poželjeli mali proizvođač čokolada Taman chocolates te vinarija Galić.
Chef Fabricio kuhao je s namirnicama malih proizvođača, dok se vinarija pobrinula napraviti besprijekoran pairing sa hranom! Masterclass je započeo dobrodošlicom uz Galićev brut nature, pjenušac napravljen u kombinaciji crnog pinota i chardonnaya. Bazno vino dobiveno selekcijom iz najboljih bačava iz 2014. i 2015. godine. Nakon duge fermentacije u oci na kvascima je odležavao 48 mjeseci.
A može li bolje od uživanja u pričama, ugodnom druženju te kušanju prvog jela?! To su bile zapečene kozice na pireu od buče s tostiranim kakao sjemenkama s Madagaskara (dolina Sambirano) - single plantation cacao (Antsamala plantaža, Mava estate) - mješavina sorti Criollo i Trinitario - kakao koji Taman Chocolaes koriste u nagrađenoj bean-to-bar tamnoj 73% čokoladi Madagascar (blago pikantan kakao s puno aroma začina, s blagim voćnim kiselinama i dosta tanina)sa pepperoncinom a posebnu svježinu jelu je dala naribana korica limete. Uz to je jelo bilo posluženo vino Bijelo 9 vinarije Galić. Bijelo 9 kompleksno, zaokruženo vino koje je odležavalo na finim talozima u bačvi 9 mjeseci a rađeno je od 3 sorte: sauvignona, chardonnaya i graševine. Arome breskve, marelice i dunje sa bogatom kremoznošću i maslačnim notama.
Dok je chef pripremao sljedeće jelo, rižoto, uzvanici su imali priliku pobliže upoznati čokolatijere te opipati, mirisati i kušati njihove proizvode. Savršen uvod u uživanje u rižotu pripremljenom s gorgonzolom i prahom čokolade! Chef Fabricio je koristio odležanu tamnu 70% čokoladu 18 mj. - napravljenu s kakaom iz Gvatemale (Lachuá region, plantaža Paso Crocodilo) - mješavina sorti Acriollado i Trinitario - izrazito kompleksan kakao visokih kiselina sa okusima i aromama agruma. Kremastom slatkom rižotu posebnu je aromu dao prah čokolade i aftertaste lagane neodoljive gorčine te se sve savršeno zaokružilo s posluženim vinom Crno 9 – poznatom kupažom vinarije Galić. Kupaža Cabernet sauvignona i Merlota. S 24 mjeseci odležavanja daje duboku crnu boju, bogato, kompleksno i slasno vino.
A za kraj? Naravno, nešto slatko! Lagana prhka tortica od čokolade bean-to-bar tamna 72% čokolada Indonezija - West Papua - Ransiki... blaga i "zaokružena" čokolada s izraženim kiselinama svježeg voća i slatkim aromama suhog voća uz dodatak naranče uz čokoladni macrons. Za ljubitelje istančanih okusa uz desert je bila poslužena ledena berba vinarije Galić. Poluslatko vino odabrano sa najboljih položaja, zavodljivi mirisi ananasa, vinogradarskih breskvi, jabuke i cvijeta kamilice. Može li bolje?!
A za sve one koji bi rado iskusili doživljaj JRE Hrvatska masterclass druženja vrijedna je informacija kako su do kraja godine ostala još 3 zimska masterclassa u Zagrebu i Splitu a gostuju:
- LD restaurant,
- Draga di Lovrana
- Villa ariston.
Prijavite se te doznajte više informacija na j.baljkas@jre.eu