Korjenasto povrće, bundeve, kukuruz, mahunarke, kestenje, tikvice, rajčice i gljive riznica su okusa, a na nama je da pri planiranju jesenskih obiteljskih jelovnika odlučimo želimo li poslužiti varivo, gustu ili krem juhu koju ćemo oplemeniti omiljenim začinima. Polaganim kuhanjem juha i variva postiže se prirodna gustoća, a poslužen obrok dobiva na raskoši ukoliko mu dodate kockice prženog kruha, žlicu kiselog vrhnja, pržene sjemenke buče i suncokreta. Brojni su načini kako pripremiti jesenske juhe i variva, a osim osnovnih tehnika, predlažemo da uključite maštu te spojite najbolje od tradicionalnih recepata i svojih želja. Ima li bolje dobrodošlice za stolom od ukusne tople okrepe...
Juha od jesenskog povrća
Sastojci:
200 g brašnastih krumpira
po 200 g mesa muškatne bundeve, žute repe i korijena peršina
1 rog paprika
1 luk
1 češanj češnjaka
2 žlice biljnog ulja
600 ml povrtnog temeljca
1 žličica suhog mažurana
1 žlica kukuruza šećerca
sol, papar
muškatni oraščić
1 žličica ružmarina
Priprema:
Povrće ogulite i operite pa narežite na kockice. Sačuvajte oko 150 g, a preostalo povrće nekoliko minuta pirjajte na žlici ulja. Dodajte temeljac i mažuran. Posolite, popaprite, začinite muškatnim oraščićem te dodajte kukuruz. Kuhajte oko 30 minuta. Ostatak povrća popržite na vrućem ulju, posolite, popaprite i pospite nasjeckanim ružmarinom. Juhu djelomično izmiksajte ili izradite gnječilicom za pire-krumpir. Po potrebi još prokuhajte ili dodajte vode.