Voće tjedna - nar; svi benefiti ove moćne namirnice

Štiti srce, jača imunitet ali i poboljšava raspoloženje

Profimedia

Nar (lat. Punica granatum) kolokvijalno nazivan i šipak ili morganj, mediteransko je stablo koje tijekom jeseni i zime rađa plodove veličine jabuke, žučkasto-crvene boje prepune jestivih sjemenki. U Dalmaciji je nar često uzgajana kultura, cijenjen je od davnina a iako potječe s područja Male Azije jako dobro se udomaćio u našoj mediteranskoj klimi jer vrlo dobro podnosi visoke temperature dok je izrazito osjetljiv na jaku hladnoću do te mjere da čak i prestaje rasti.

Pixabay 

Treba naglasiti da se nar smatra jednom od najljekovitijih voćki uopće, a mi ga, na žalost, rijetko jedemo i koristimo u pripremi jela. To je šteta, jer nar ima mnogo benefita za nas - brojna istraživanja pokazala su da ovo voće ne samo da sprječava nego i liječi brojna oboljenja. Bogat je vitaminima B-skupine (B1, B2, B3, B5 i B6), a sadrži i vitamine A, C, E i K te kalij, fosfor, magnezij i kalcij, dekle odličan je saveznik u jačanju imuniteta.

Pixabay 

Nar se pokazao kao dobar zaštitnik srca. Sadrži punicalagin i puninsku kiselinu koji povoljno utječu na zdravlje srca i krvožilnog sustava. Nar djeluje tako da razrjeđuje krv pa stako sprečava nastanak ateroskleroze, odnosno začepljenje krvnih žila, čuvajući tako naše krvne žile i smanjujući rizik od srčanog udara. Nar potiče i opskrbu krvi kisikom, što je presudno za dobro zdravlje. Redovno uzimanje ovog ploda snižava krvni tlak i smanjuje količine lošeg kolesterola u organizmu.

Pixabay 

Sok od nara pokazao se kao dobra pomoć za osobe s artrozom koljena ili osteoartritisom a naglasimo i da spojevi u naru štite od upala i infekcija u ustima, kao što su parodontitis i gingivitis pa popijte jedan sok od nara ako imate i s tim problema.

Pixabay 

Konzumacija nara pomaže i kod vježbanja, poboljšava pamćenje, u borbi protiv artritisa te je izvrstan u borbi protiv upala.
I, za kraj, ako niste baš dobre volje, pojedite malo nara. Pun je fitokemikalija koje potiču stvaranje serotonina što regulira mnoge biološke funkcije u tijelu – od tjelesne temperature do apetita, a kada je u ravnoteži, daje osjećaj mentalne opuštenosti i zadovoljstva.