Volite li sir i zapečenu tjesteninu okušajte se u pripremi odličnog jela

Ovo je jelo kao stvoreno za ljubitelje tjestenine, sira i obiteljskih jela iz jedne posude. Odvojite malo vremena, pripremite odličan vikend ručak ili ukusnu obiteljsku večeru

Shutterstock

Kako spojiti ljubav prema siru, tjestenini i jelima iz jedne posude? Pripremom jela koje povezuje vrijednosti kuhanja za obitelj uz korištenje svima omiljenih spomenutih namirnica. A recept koji vam donosimo svojevrsni je podsjetnik za pripremu obroka koji osvajaju snagom okusa, hrskavom površinom te sočnom unutrašnjosti. Teksture, mirisi i okusi rezultat su odabira i ostalih sastojaka koji svoje mjesto zasigurno imaju na vašim svakodnevnim jelovnicima. Za pripremu ovog jela potrebna je pećnica te nešto vremena, zato je ovaj obrok odličan za tople obiteljske večere ili vikend ručak.

Zapečena tjestenina sa sirom

Sastojci (za 4 osobe):
4 žlice maslaca
4 žuta luka srednje veličine, tanko nasjeckana
sol
3 češnja češnjaka, istisnuta
100 g tjestenine (pužići, svrdla)
2 žlice brašna
7,2 dcl punomasnog mlijeka
žličica senfa
200 g tvrdog cheddar sira, naribanog
200 g zrelog cheddar sira, naribanog
150 g pečene crvene paprike
2 žlice svježe sjeckanog peršina i/ili bosliljka

Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. U dubljoj tavi na srednje jakoj vatri rastopite 2 žlice maslaca te dodajte nasjeckani luk te malo soli. Pirjajte uz stalno miješanje, sve dok luk ne poprimi zlatnu boju, uz povremeno dodavanje malo vode. Potom dodajte češnjak, pirjajte dok češnjak ne popirimi lijepu boju. Pirjanu mješavinu prebaciti na tanjur i odložite. U međuvremenu skuhajte tjesteninu. Vratite tavu na vatru, zagrijte, dodajte 2 žlice maslaca i brašna. Pirjajte kako bi dobili lagano smeđu nijansu brašna te uz stalno miješanje dodakte mlijeko. Umutite senf te malo soli. Mlijeko naka zavrije te ga na nižoj vatri uz stalno miješanje kuhajte oko minute kak obi se ugustilo. Smanjite vatru te dodajte 200 g tvrdog naribanog cheddar sira, malo po malo. Važno je da se sir otopi. Potom dodajte papriku, peršin, karamelizirani luk i češnjak, sve dobro povežite i dodajte kuhanu tjesteninu. Sve prebacite u dublju posudu za pečenje, pospite s naribanim zrelim cheddar sirom te pecite oko 20 minuta. Pečeno ostavite da se ohladi deset minuta te poslužite uz dodatak svježe sjekanog peršina i/ili bosiljka te salatu po želji.