Zagrizite jesen, pripremite odlične slane pite sa češnjakom, bundevom, gljivama i kestenom

Omiljeni plodovi jeseni pronašli su zasluženo mjesto u idejama za pripremu odličnih jesenskih zalogaja. Donosimo tri odlična recepta

Shutterstock

Jesen je godišnje doba koje nas uvijek nanovo podsjeća koliko su plodovi jeseni ukusni, izdašni i dobrodošli za pripremu raznih jela. Jesen je doba koje nas podsjeća koliko su ukusna jela na žlicu, od sezonskih krem juha do variva, ali i doba u kojem s veseljem pripremamo jela iz pećnice.
A jela iz pećnice koja su kao stvorena za jesenska foodie druženja zasigurno su pite. I dok neki posebno uživaju u pripremi slatkih pita podsjećamo koliko su dobrodošle slane pite, nadjevene plodovima jesesni. Posebno one koje pozivaju na kušanja, razgovore o hrani te razmjenu recepata.
Bundeve, gljive, kesten? Naravno! Uz dodatak sireva, sočnih nadjeva i začina svaka od ovih pita priča svoju priču. Zato, pripremite (prhko, lisnato) tijesto, uključite pećnicu i poslužite jesen. Uslast!

Slana pita od lisnatog tijesta i karameliziranog češnjaka

Shutterstock 

Zvijezda ove slane pite je češnjak. Inače, češnjak se koristi i za pripremu ukunog kruha i peciva, ali i ovom receptu važno je prije pripreme pite karamelizirati ga. Kako? Pročitajte recept.

Sastojci:
300 g lisnatog tijesta
4 glavice češnjaka
1 žlica maslinova ulja
1 žlica balzamična octa
1 žlica šećera
1 žličica ružmarina
1 žličica nasjeckanog timijana
sol, papar
100 g svježeg kozjeg sira
60 g tvrdog kozjeg sira
2 jaja
100 ml vrhnja za kuhanje
100 g crème fraîche

Priprema:
Tijesto razvaljajte u oblik kruga (prema veličini kalupa) te ga stavite u kalup, a potom u hladnjak. Karamelizirani češnjak pripremite tako da očistite češnjeve češnjaka i stavite ih u lonac. Dolijte vodu i kuhajte tri minute na laganoj vatri. Odlijte vodu, osušite češnjak pa ga pržite na ulju oko dvije minute. Dodajte ocat i jednu šalicu vode te potom zakuhajte i kuhajte deset minuta. Dodajte šećer, začinsko bilje i jednu žličicu soli pa kuhajte dok gotovo sva voda ne ispari i dok češnjevi ne budu obavijeni tamnim sirupom. Sklonite karamelizirani češnjak sa štednjaka. Crème fraîche možete jednostavno prirediti tako da 250 ml slatkog vrhnja lagano umutite s dvije žlice jogurta ili mlaćenice te ostavite na sobnoj temperaturi između 8 i 12 sati da se zgusne. Tijesto u kalupu pospite naribanim tvrdim sirom. Zatim na tijesto stavite češnjak sa sirupom. U zdjeli razmutite jaja s vrhnjem i crème fraîche, zatim posolite i popaprite pa tako pripremljenom smjesom prelijte češnjak. Pecite oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Kolač poslužite topao ili ohlađen.


Pita s gljivama i kestenom

Shutterstock 

Za pripremu ove pite odličan su odabir šampinjoni. Ali kako je jesen idealno doba za uživanje I u vrhunskim šumskim gljivama naš je savjet da šampinjone zamijenite vama dragim vrstama gljiva među kojima je zasigurno najpoželjniji vrganj.

Sastojci za tijesto:
350 g glatkog brašna
200 g hladnog maslaca
1 žumanjak
1 žlica hladne vode

Priprema tijesta:
Prstima mijesite hladan maslac i brašno dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Dodajte žumanjak i žlicu hladne vode pa povežite u jednoliku smjesu. Nemojte previše mijesiti, tako će se otpustiti gluten i tijesto će postati žilavo. Gotovo tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru najmanje pola sata.

Sastojci za nadjev:
50 g maslaca
2 poriluka
350 g šampinjona
2 češnjaka
Svježi ili suhi timijan (po želji)
50 g glatkog brašna
1 žlica dijon senfa
100 ml vina
200 ml povrtnog ili mesnog temeljca
200 g kestena

Priprema:
U velikoj tavi otopite maslac, dodajte poriluk i pirjajte pet minuta. Dodajte gljive i pirjajte dodatnih pet minuta, a zatim ubacite timijan i češnjak. Dodajte brašno i kuhajte dok se ne zgusne. Dodajte senf i vino pa kuhajte dok alkohol ne ispari. Dodajte temeljac i zakuhajte do vrenja, a potom smanjite vatru i kuhajte dok se lagano ne zgusne. Dodajte kestene, maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva i pripremite tijesto.
Tijesto podijelite na dva dijela. Oba dijela razvaljajtezvaljajte u krug, na debljinu od otprilike jednog centimetra. Jednim dijelom tijesta obložite dno kalupa, dodajte nadjev pa preklopite ostatkom tijesta. Dobro utisnite rubove, premažite žumanjkom i probušite rupice na vrhu. Pecite 40-45 minuta, dok pita ne dobije lijepu zlatnu boju.

Galette od muškatne bundeve

Shutterstock 

Za pripremu ove ukusne pite manje je važno koliko ste spremni u pripremi tijesta jer priprema uključuje jednostavnu izradu prhklog tijesta, nadjev te vrijeme za pečenje. Zvijezda ove francuske pite je bundeva koja osvaja okusom ali i načinima pripreme. U ovom se receptu okus prožima s vrhnjem i sirom, a pečenu galette poslužite uz salatu od matovilca.

Sastojci:
ZA TIJESTO
190 g glatkog brašna
115 g hladnog maslaca narezanog na kockice
1/4 žličice soli
50 g kiselog vrhnja
50 ml hladne vode

ZA NADJEV
400 g muškatne bundeve narezane na kockice (otprilike 1 cm)
2 žlice maslinova ulja
1 žličica soli
1 žlica maslaca
1 veliki luk narezan na polumjesece
prstohvat šećera
50 g naribanog sira
svježe mljeveni papar
3-4 žlice kiselog vrhnja

Priprema:
Maslac utrljajte u brašno da dobijete strukturu grubih mrvica. Dodajte sol, kiselo vrhnje i vodu pa zamijesite prhko tijesto. Tijesto oblikujte u disk, zamotajte u prianjajuću foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev. Kockice bundeve pomiješajte s maslinovim uljem i pola žličice soli. Stavite na lim obložen papirom za pečenje i pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva. Maslac otopite na laganoj vatri, dodajte luk, pola žličice soli i prstohvat šećera. Pirjajte na laganoj vatri otprilike 20 minuta, dok luk ne omekša i dobije lijepu boju. Kad se bundeva i luk ohlade, pomiješajte ih s naribanim sirom i popaprite. Ohlađeno tijesto razvaljajte između dva papira za pečenje (koje lagano pobrašnite) u krug promjera 28 centimetara. Sredinu kruga premažite kiselim vrhnjem, a na njega rasporedite nadjev. Rubove tijesta preklopite preko nadjeva. Pecite 30 do 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva dok tijesto ne dobije lijepu boju. Poslužite toplo.