Zakoračite u studeni uz tanjur pun ukusnog i hranjivog variva

Korjenasto povrće, krumpir, ječam i leća sastojci su variva koje obiluje okusima, mirisima te zdravim sastojcima. Ovo je varivo odličan primjer kako klasične recepte osvježiti novim idejama

Shutterstock

Brojni su načini kako pripremiti jesenske juhe i variva, a osim osnovnih tehnika, predlažemo da uključite maštu te spojite najbolje od tradicionalnih recepata i svojih želja. Upravo takav je recept za pripremu ukusnog variva koji vam donosimo jer smo odabrali sastojke koje zasigurno imate kod kuće. Ukoliko ih nemate ovo je i više nego dobar razlog da ih nabavite i uvrstite u prehranu. Osnova je korjenasto povrće koje sporim pirjenjem stvara bazu punu okusa. Uz korjenasto povrće odličan okus ovom jesenskom varivu pružaju dvije vrijedne namirnica, ječam i leća. Ječam, pomalo zaboravljena namirnica i više je nego poželjna u našim tanjurima. Zahvaljujući hranjivim tvarima koje sadrži, ječam doprinosi zdravlju a za istaknuti je kako ova žitarica ima niski glikemijski indeks što je važno za hranjivu ali uravnoteženu prehranu. Osvaja blagim okusom i zato se odlično slaže s brojnim drugim namirnicama.
Podsjećamo kako crvena leća obiluje bjelančevinama, vlaknima te ugljikohidratima. Jednostavno se priprema, odlična je zamjena mesnim obrocima, a za razliku od drugih vrsta leće nije potrebno namakati je prije kuhanja. Osim u varivima i juhama crvena je leća odličan dodatak salatama i umacima. Smeđa leća zadržava svoj oblik pri kuhanju, odličan je izvor energije, bogata je vlaknima, ugljikohidratima i pruža osjećaj zdrave sitosti. Okusi ovog variva savršen su spoj povrća, žitarice i mahunarke, a posebnost se nalazi i u dodatku kurkume. Dobar tek.

Varivo od krumpira, ječma i leće

Sastojci:
1 luk
1 mrkva
1 stabljika celera
3 češnja češnjaka
1 žlica maslinova ulja
1/3 šalice ječma
1/2 šalice crvene leće ili smeđe leće
2 srednje velika krumpira
1,5 l povrtnog temeljca
1 žličica mljevenog kumina
1/2 žlice mljevene paprike
1/2 žličice mljevene kurkume
sol, papar

Priprema:
Povrće očistite i narežite. U velikom loncu na srednje jakoj vatri zagrijte ulje pa pirjajte luk, mrkvu i celer. Kad omekšaju, nakon otprilike pet minuta, dodajte nasjeckan češnjak i pirjajte još minutu. Dok se povrće kuha, u drugom loncu do vrenja zagrijte temeljac. Pirjano povrće začinite začinima, dodajte krumpir, ječam i leću, promiješajte pa ulijte temeljac. Ponovno pustite da zakipi, a zatim smanjite vatru i kuhajte oko pola sata, dok krumpir ne omekša, a ječam i leća budu skuhani. Sol i papar dodajte po ukusu. Poslužite uz domaći kruh te kisele krastavce.