Imate li višak jabuka pripremite sočni crumble

Ukoliko u kuhinji imate jabuke, orahe, zobene pahuljice i malo brašna - na korak ste od odlične jesenske poslastice

Shutterstock

Znate li kako se priprema crumble, tradicionalna britanska slastica? Nije teško, jer osim što za pripremu ovog mrvičastog kolača možete koristiti sezonsko voće po želji, možete uključiti i hranjive sastojke kao što su orašasti plodovi te zobene pahuljice. Spoj pečenih sastojaka, slatki okus voća te po želji dodanog šećera i začina osvaja nepca a vama otvara vrata u svijet brojnih mogućnosti pripreme ovog odličnog deserta. Zanimljivo je i kako se upravo ovaj desert redovito priprema i u domu slavnog chefa Jamiea Olivera.

Mi smo se odlučili za iskreni jesenski desert, uz koji ćete s lakoćom potrošiti višak jabuka. Po želji u osnovni recept možete dodati I suho voće (mi glasamo za grožđice) te sjemenke. A kako poslužiti crumble? Po želji, još topao poslužen u zdjelice te uz dodatak domaće karamele, slatkog vrhnja ili uz malo sladoleda od vanilije.

Crumble s jabukama i orasima
Sastojci:
Za jabuke:
1,5 kg jabuka
30 ml soka od limuna
100 g muscovado šećera

Crumble:
50 g glatkog brašna
50 g zobenih pahuljica
150 g muscovado šećera
150 g oraha
100 g maslaca

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Jabuke operite, ogulite i narežite na tanke kriške pa ih prelijte sokom od limuna te pomiješajte sa smeđim šećerom i nekoliko žlica vode. Stavite sve sastojke na vatru i pričekajte da proključaju. Potom ih prebacite u dublju keramičku posudu i pecite oko 20 minuta u zagrijanoj pećnici, sve dok jabuke ne omekšaju. Za to vrijeme pomiješajte brašno, zobene pahuljice, grubo nasjeckane orahe i šećer pa rukama umiješajte listiće maslaca. Pripremljenu mrvičastu smjesu rasporedite po omekšalim jabukama pa sve vratite u pećnicu na još 20 minuta. Poslužite toplo!