Krekeri, slana, ukusna grickalica, manje kalorična od kruha, odličan dodatak plati sira i narezaka, kao brzo rješenje za nenadane goste. Jako dobro se kombiniraju ne samo s narescima nego i s raznim umacima i namazima, dakle pružaju dosta mogućnosti za konzumiranje i serviranje.
No, jeste li ikad razmišljali o tome da napravite vlastite krekere umjesto da koristite one kupovne? Krekere je iznenađujuće lako napraviti kod kuće sa samo pet osnovnih sastojaka, valjkom za tijesto i limom za pečenje. Osim što su jednostavni za izradu, možete se i poigrati s receptom - dodati začinsko bilje, ubaciti sir u recept ili pak isprobati razne namaze i dipove koje možete servirati uz krekere. U nastavku provjerite recept za krekere sa začinskim biljem i već večeras se počastite svojim domaćim krekerima i namazom po želji!
Sastojci:
500 g brašna
120 g maslinovog ulja
4 grama aktivnog suhog kvasca
10 g soli
180 ml vode
Maslinovo ulje i voda za premazivanje
Mješavina začinskog bilja po želji
Priprema:
Prvo otopite kvasac u vodi i dodajte ga u brašno i dobro pomiješajte. Rastopite i sol u vodi te i to dodajte u brašno, a nakon toga i maslinovo ulje te mijesite. Potom pospite s malo brašna i nastavite mijesiti dok ne dobijete glatko tijesto. Stavite tijesto u zdjelu, prekrijte ga i ostavite na sobnoj temepraturi nekoliko sati dok ne udvostruči volumen.
Kad je tijesto spremno, zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva C. Odrežite dio tijesta i razvucite ga jako tanko. Tijesto prebacite na papir za pečenje koji ste stavili u pleh za pečenje i s kalupom po želji oblikujte krekere - okrugle, kockaste, kakve god želite. Zatim svaki oblikovani kreker probodite vilicom da nastanu male rupice; sad svaki kreker premažite smjesom vode i maslinovog ulja te posolite i pospite mješavinom začinskog bilja po želji. Krekere pecite deset minuta odnosno dok ne dobiju boju. Izvadite ih iz pećnice i iz pleha te ostavite da se ohlade dok nisu spremni za posluživanje.