Raspoloženi za kremasti pesto? Vrijeme je za onaj od bundeve

Podsjećamo koje su to najomiljenije vrste bundeva te učimo kako od omiljenog jesenskog ploda pripremiti odličan začin, kremasti umak, dodatak tjesteniji ali i toplim salatama

Shutterstock

Pesto nije rezerviran samo za topli dio godine, u pestu pripremljenom od sezonskih namirnica možemo uživati u svakom godišnjem dobu. A jesen na pruža priliku za uživanje u pestu od bundeve koji  je jednostavan i ukusan jesenski dodatak jelima. Odlično se slaže s tjesteninom i bruschettama, odličan je odabir za poslužiti kao dip za druženja oko stola ili movie nights, te kao začin za tople zimske salate. Priprema je jednostavna, bundevu za početak ispecite ili pirjajte narezanu na kockice s dodatkom luka na tavi. Pripremljenu bundevu dovoljno je izmiksati s pinjolima ili drugim orašastim plodovima, u ovom su receptu važne i koštice od bundeve (golice), te poslužiti. Ovako pripremljeni pesto u hladnjaku u staklenci s poklopcem možete čuvati nekoliko dana.

Shutterstock 

A prije pripreme podsjećamo na omiljene vrste bundeva, njihove karakteristike i kako ih koristiti.

MUŠKATNA BUNDEVA
Aroma muškatne bundeve uz malo je muškatnog oraščića još izražajnija. Pripremite juhu, izmiksajte je u fini pire ili se zasladite pekmezom od bundeve.
HOKAIDO BUNDEVA
Hokaido bundeva sve je traženija u kulinarskim krugovima. Osim što joj je meso izrazito aromatično i podsjeća na kesten, jedina je sorta koju ne treba guliti.
BUTTERNUT BUNDEVA
Butternut bundeva kruškolika je oblika. Posebno je aromatična, lagano slatkasta okusa i može se peći, pirjati, puniti ili pripremiti kao juha.

Pesto od bundeve

Sastojci:

1 mala hokkaido bundeva (oko 600 g)
2 češnja češnjaka
2 žlice meda
2 žlice maslinova ulja
1 šalica nasjeckanog peršina
½ šalice oraha
½ šalice sjemenki bundeve
60 g naribanog parmezana
2 žlice limunova soka
sol, papar

Priprema:

Bundevu operite, osušite i prepolovite. Odstranite stabljiku i teške dijelove. Izvadite sjemenke pa u unutrašnjost stavite češanj češnjaka, žlicu ulja i žlicu meda. Posolite bundevu i pecite je u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva dok joj meso ne omekša. U međuvremenu peršin, orahe i sjemenke usitnite štapnim mikserom, dodajte pečenu bundevu i parmezan pa pretvorite sve sastojke u glatku, kašastu masu. Dodajte sol, papar i limunov sok. Pesto od bundeve možete poslužiti na bezglutenskom kruhu, s tjesteninom ili salatom. Pesto od pečenih bundeva ne može dugo trajati. Ako ga stavite u hladnjak, trebate ga pojesti u roku od tri dana.