Meksiko na tanjuru: Carne Asada

Marinirana junetina poslužena s tacosima i umacima; zvuči primamljivo?

Profimedia

Marinirana junetina pečena na roštilju, narezana na tanke komade i poslužena topla uz tortilje, avokado i pico de gallo? Zvuči primamljivo? Ovo jelo zove se Carne Asada i dolazi nam iz meksičke kuhinje. Samo ime jela je prilično jasno - ‘carne asada’ znači ‘junetina na žaru’ i obično se radi s flankom ili s biftekom. Meso se marinera, makar postoje i opcije kad se umjesto marinade (ako, primjerice, nemate vremena), meso samo posoli i popapri no, vjerujte, dobro namakanje u marinadi uvelike pojačava okus.
Marinada koju ćemo koristiti u ovom receptu sadrži maslinovo ulje, sojin umak, sok od limete, ocat, malo šećera za slatkoću kako bi se uravnotežila kiselost limete i octa, i puno mljevenog češnjaka, jalapeño papričica i korijandera.
U nastavku provjerite naš ‘step-by-step’ recept i isprobajte ovo sočno, začinjeno i jako ukusno jelo!

Sastojci:

Marinada:
1/3 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1/4 šalice soja sosa
2 žlice soka od limete
2 žlice jabučnog octa
2 žlice šećera
1 žličica svježe mljevenog crnog papra
1 žličica mljevenog kima
4 češnja češnjaka, mljevena
1 jalapeño čili papričica, očišćena od sjemenki i mljevena
1/2 šalice sitno nasjeckanog svježeg lišća i stabljike korijandera

Odrezak:
80 dkg junećeg flanka

Za posluživanje (opcionalno):
Nasjeckani avokado
Nasjeckani luk
Kriške limete
Tortilje od kukuruza ili brašna
Tanko narezane rotkvice
Tanko narezana zelena salata
Pico de gallo salsa

Profimedia 

Priprema:

Prvo treba marinirati meso: pjenjačom pomiješajte maslinovo ulje, sojin umak, sok od limete, ocat, šećer, crni papar i kumin u velikoj zdjeli ili posudi za pečenje. Umiješajte nasjeckani češnjak, narezanu jalapeño papričicu i korijander. Odrezak stavite u marinadu i okrenite nekoliko puta da se dobro obloži. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku 1 do 4 sata ili preko noći.
Kad je meso spremno za pečenje, zagrijte roštilj, odnosno, u našem slučaju, tavu za roštilj od lijevanog željeza, na visokoj temperaturi na štednjaku. Odrezak izvadite iz marinade. Lagano četkom uklonite većinu komadića korijandera i češnjaka, ali pazite da ne uklonite ulje.
Stavite meso na vruću tavu i pecite odrezak samo nekoliko minuta, dok se dobro ne zapeče s jedne strane a zatim okrenite odrezak i zapecite s druge strane. Nakon što su obje strane dobro zapečene, smanjite vatru i sačekajte još koju minutu dok ne dobijete meso željeno pečeno - rare, medium rare, medium ili pak well done. Potom stavite odrezak na dasku za rezanje, pokrijte ga folijom i ostavite da odstoji 10 minuta a kad se  odmori, narežite ga na široke i tanke kriške.

Profimedia 

Zagrijte tortilje 30 sekundi sa svake strane u suhoj tavi ili na roštilju, dok ne postanu prepečene i savitljive te poslužite meso sa salsom pico de gallo (recept provjerite OVDJE), nasjeckanim avokadom i drugim dodacima.