U ovo hladno, jesensko vrijeme sve više žudimo za takozvanim ‘comfort foodom’ odnosno jelima koja će nas ‘utješiti’ i ugrijati. Često u takva jela spadaju razna ‘jela na žlicu’, posebno juhe, jer osim što griju, daju osjećaj doma i topline. Danas pišemo o jednom od takvih jela, kremastoj juhi od cheddar sira za koju nam treba pola sata vremena a koja će nas ugrijati i razveseliti svojim jedinstvenim okusom. A evo što nam sve treba za ovu juhu:
¼ šalice maslaca
1 glavica luka, nasjeckana
¼ šalice višenamjenskog brašna
3 šalice pilećeg temeljca
3 šalice mlijeka
2 pakiranja nasjeckanog Cheddar sira
Priprema:
Otopite maslac u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i kuhajte dok ne omekša, oko 5 minuta. Umiješajte brašno da napravite zapršku. Dodajte temeljac i kuhajte uz stalno miješanje dok se smjesa malo ne zgusne. Dodajte mlijeko i uz stalno miješanje kuhajte dok ne zavrije. Izmiksajte juhu u blenderu dok ne bude glatka te je vratite u lonac i kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne prokuha. Maknite s vatre i umiješajte sir dok se ne rastopi. Poslužite s tostiranim kruhom i po želji ukrasite naribanim Cheddar sirom, kuhanim povrćem ili krutonima.