Jeste li kušali pečenu ciklu? Okušajte se u pripremi, nije teško

Ovaj plod privlači bojom ali i činjenicom da je prava riznica nutrijenata. Pečenjem zadražava hranjive tvari te se pretvara u poslasticu

Shutterstock

Hladnijim danima sve se češće okrećemo zimskim namirnicama a jedna od nezaobilaznih je cikla. Podsjećamo kako je cikla riznica brojnih nutrijenata, te da 100 g svježe namirnice sadrži samo 36 kcal, što je čini niskokaloričnom, lako probavljivom namirnicom. Privlačnu tamnocrvenu boju ovaj plod duguje skupini crvenih pigmenata koji se nazivaju betacijanini. Te su tvari ujedno moćni antioksidansi koji pomažu u prevenciji brojnih degenerativnih bolesti. Cikla je posebno bogata mineralima: kalijem, fosforom, kalcijem, magnezijem, manganom, željezom, bakrom, selenom, jodom i kobaltom. Sadrži i vitamine B skupine, među kojima se najviše ističe folna kiselina te vitamin C. Pri pripremi cikle važno je i kako se priprema. Preporuka je kuhanje na pari do 15 minuta ili pečenje u pećnici do sat vremena kako bi se zadržale vrijedne komponente. Podsjećamo kako ispeći ciklu te kako je pečenu poslužiti.

Prije pečenja ciklu je potrebno oprati i očistiti spužvicom, a kožu nije potrebno guliti prije ni nakon pečenja. Možete ju poslužiti samostalno, kao prilog, u salati ili u kombinaciji s drugim povrćem iz pećnice.

Pečena cikla

Sastojci:

4 srednje cikle
1 žlica maslinovog ulja
¼ žličice soli

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva i obložite lim za pečenje s papirom za pečenje. Ciklu očistite pod mlazom hladne vode. Oštrim nožem odrežite šiljaste krajeve cikle, prerežite na pola, a zatim ju narežite na kriške debljine 2 cm. Stavite kriške cikle u zdjelu, prelijte maslinovim uljem i pospite solju. Dobro promiješajte i rasporedite ciklu u jednom sloju po limu za pečenje. Pecite 35 do 40 minuta ili dok cikla ne postane mekana. Jednostavno ju lagano probodite vilicom i kad je pečena izvadite iz pećnice. Dodatno posolite po želji i poslužite.