Pekani - počinje sezona ovog orašastog ploda!

Nalik su orasima, samo su veći, hrskaviji, masniji, a po nekima i - ukusniji

Pixabay

Sigurno ste u prateći neke recepte, posebno za razne kolače, među sastojcima naišli na pekane, vrstu ploda koje pripada obitelji oraha. Također, često bi uz njih i pisalo da ako nemate pekane možete koristiti i orahe no mi ćemo se danas, točnije cijeli tjedan, baviti upravo pekanima. Naime, u studenom počinje sezona ovog ploda i traje do prosinca a nekad i do siječnja. Dakle, sezona mu nije duga pa smo je odlučili iskoristiti i doznati malo više o ovom plodu te iskušati neke od recepata u kojima pekan ima glavnu ulogu.

Pixabay 

Za početak, kažimo da je riječ o stablu porijeklom iz središnjih i južnih dijelova SAD-a, a iako se danas uzgaja u mnogim dijelovima svijeta, i dalje većinu, oko 80 %, nalazimo u SAD-u - San Saba regija u središnjem Teksasu drži reputaciju kao svjetska prijestolnica pekan oraha. U Europi su pekani postali popularni tek u 16. stoljeću, poznajemo više vrsta pekana, primjercie Cape fear, Elliott, Moreland a zanimljivo je i da je samo ime pekan indijskog podrijetla i da znači - tvrdi orah za koji treba kamen da bi ga se razbilo!

Pixabay  Tostirani pekani

Dakle, pekani su, kako smo već zaključili, nalik orasima, samo su veći, hrskaviji i masniji. Bogati su proteinima, vlaknima, te su izrazito zdravi za krvožilni sustav. Jedna šalica pekan oraha (oko 19 grama) sadrži 200 kalorija, 3 grama vlakana, 3 grama proteina, 20 grama uglavnom nezasićenih masti te iznanađujuće malo šećera što ih čini zdravom i zadovoljavajućom grickalicom s puno antioksidanata, vitamina i minerala. Pekani sadrže velike količine cinka i vitamina B1, izvrstan su izvor mangana i bakra te imaju više flavonoida nego bilo koji drugi orah. Dobri su za mozak, pomažu kod mršavljenja te su jako dobri za zdravo srce.

Pixabay  Dobro ih je jesti za doručak!

Pekani su i vrlo svestrani - dobri su kao snack, sirovi ili tostirani, slani ili slatki, a koriste se i u mnogim receptima kao što su pite, praline, bogati sladoledi, muffini, baklave, kao sastojci u keksima i kolačima… Odličan su izbor i za doručak ili međuobrok, kad nam je potrebna dodatna doza energije. Tijekom tjedna donijet ćemo par recepata kako bismo zajedno uživali u sezoni ovih ukusnih a i zdravih plodova!