U vikendu za nama centar svijeta maslinovog ulja bio je Vodnjan u kojem se održao festival ISTRAVIRGIN - 16. Dani mladog maslinovog ulja. Ovaj je festival ove godine zabljesnuo u novom izdanju te još jednom potvrdio status najprestižnije maslinarske manifestacije u Hrvatskoj, ali i šire. Brojni su posjetitelji imali priliku uživati u predstavljenim uljima, u razgovoru s maslinarima ali i uživati u popratnom programu – stručnim predavanjima, kulinarskim masterclass radionicama i promocijama.
Ljubitelji maslinovog ulja svjesni njegove vrijednosti i benefita koje donosi zdravlju, ali i gastronomiji, baš kao i oni koji su se po prvi put susreli s istarskim uljima čija je kvaliteta potvrđena na svjetskoj razini, dočekali su maslinari iz svih dijelova Istre, Kaštelira, Poreča, Savudrije, Vižinade, Labina, Bala, Ližnjana, Pule, Vodnjana, Rapca, te istarske zadruge i udruge maslinara. Grad Vodnjan je kroz ulaganje dodatnih sredstava i angažman izvođača statusu ekstra djevičanskog maslinovog ulja s područja Istre pružio novi smisao i svrhu. Uživalo se u 200 istarskih maslinovih ulja napravljenih od autohtonih sorti kao što su istarska bjelica, buža, rosinjola, žižolera, moražola i karbonaca, ali i novijih sorti poput leccina, frantoia, coratine i pendolina.
Za posjetitelje je nezaobilazan dio festivala bio i Oli Bar, kušaonica u kojoj se uživalo u uljima kroz stručno vođenje. Posebno zanimljivo bilo je i druženje s vrhunskim hrvatskim chefovima koji su kroz tri dana predstavili tridesetak jela pripremljenih s vrhunskim istarskim maslinovim uljima te više od 4000 obroka prema autorskim receptima u sklopu masterclassova i gastro showova. Evoluciju istarske gastronomije predstavio je Robert Perić, čovjek zavidne karijere i vrhunski maestro chocolatier, koji je, između ostaloga predstavio i svoje čuvene čokoladne bombone s maslinovim uljem.
U gastro showu, chef Perić ugostio je Davida Skoku, Marija Čepeka te Nastasju Chiaru Petrić. Zajedno su pripremali jela koja najbolje prikazuju bogatu gastronomsku ponudu Istre, pa su se među namirnicama njihovih jela našli jelen,razne ribe, fuži, gljive, bundeva, šparoge i boškarin. Svojom prezentacijom maslinovog ulja u sklopu masterclassova drugog dana ISTRAVIRGIN festivala je oduševili su Deni Srdoč, Hrvoje Zirojević, Jeffrey Vella i Svjetlana Celija. Posljednjeg dana čari maslinovog ulja u svojim je jelima s okupljenima na masterclassu podijelio Hrvoje Kroflin, a cijelu je priču završio i zaokružila ikona istarske gastronomije – Robert Perić.
A sve se to događalo u prostoru stare gradske škole i nekadašnje tvornice obuće koji godinama nije u upotrebi. Revitalizacijom prostora te odličnom vizijom, ovaj je festival pokazao koliko se u ovogodišnjem konceptu ISTRAVIRGIN festivala dobro slažu tradicija i moderno, što je i najbolja najava za buduća događanja.