Souvlaki, ražnjići na grčki način

Radimo i Tzatziki umak!

Profimedia

Današnja ideja za ručak su pileći ražnjići na grčki način, točnije souvlaki. Souvlaki je popularna grčka brza hrana koja se sastoji od malih komadića mesa (piletine, svinjetine, janjetine) i ponekad povrća pečenog na ražnjiću. Ovo jelo u Grčkoj se pripremalo i 2000 godina pr.n.e. na posebnim stalcima iznad žara a riječ ‘souvla’ označava upravo štapić na koji se meso nanizalo. Obično se jede ravno s grilla, dok je još vruć, a može se poslužiti uz ili unutar smotane lepinje, obično s limunom, umacima, povrćem poput narezanih rajčica i luka te prženim krumpirom kao prilogom.

Pixabay 

Mi ćemo danas raditi Souvlaki od piletine a poslužit ćemo i Tzatziki umak iz kućne radinosti. A što nam sve treba za ovo ukusno jelo, provjerite u nastavku.

Sastojci:

Meso:
¼ šalice maslinovog ulja
2 češnja češnjaka, mljevena
2 žlice soka od limuna
1 žličica sušenog origana
½ žličice soli
70 dkg pilećih prsa bez kože i kostiju - izrezati na komade veličine zalogaja
6 drvenih ražnjića

Tzatziki umak:
1 obični grčki jogurt
½ krastavca - oguljenog, bez sjemenki i naribanog
1 žlica maslinovog ulja
2 žličice bijelog octa
1 režanj češnjaka, samljeven
Sol

Profimedia  Tzatziki umak

Priprema:

Prvo pomiješajte maslinovo ulje, češnjak, limunov sok, origano i sol u velikoj vrećici koja se može zatvoriti. Dodajte piletinu, protresite da se meso pomiješa s marinadom, istisnite višak zraka i zatvorite vrećicu; marinirajte u hladnjaku 2 sata. U međuvremenu pripremite Tzatziki umak: u zdjeli pomiješajte jogurt, krastavac, maslinovo ulje, ocat, češnjak i sol. Ohladite umak da se okusi pomiješaju, 1 do 2 sata. Drvene ražnjiće potopite u zdjelu hladne vode oko 15 minuta. Zagrijte roštilj na srednje jaku temperaturu i lagano nauljite rešetku (ili grill tavu). Izvadite piletinu iz marinade i navucite je na namočene ražnjiće. Pecite ražnjiće na prethodno zagrijanom roštilju ili grill tavi, često okrećući dok ne porumene sa svih strana i dok piletina više ne bude ružičasta u sredini, oko 7 do 8 minuta po strani. Poslužite uz tzatziki umak.