Poslastica za Svetog Nikolu - napravite kekse sa cimetom

Brzinska slastica koju možete raditi i sa djecom!

Profimedia

Danas obilježavamo Blagdan svetog Nikole, odnosno početak blagdanskog darivanja, dan kojem se posebno vesele djeca. Zato ćemo danas zajedno s našom djecom raditi jednu ukusnu, pravu blagdansku slasticu, idealno za ovo blagdansko doba. Riječ je o keksićima sa cimetom, koji ne samo da su ukusni nego će nam od njih cijela kuća zamirisati na božićne blagdane! Recept je vrlo jednostavan a možete se s njim i poigrati i ubaciti u smjesu i - grožđice. Tijesto napravite malo ranije, neka se stigne odmoriti u hladnjaku a onda poslijepodne provedite s djecom u ovom zajedničkom pravljenju keksića. Uživajte!

Sastojci:

120 g omekšalog slanog maslaca
50 g smeđeg muscovado šećera
150 g zlatnog šećera
3 žličice mljevenog cimeta
1 jaje, lagano tučeno
220 g glatkog brašna
50 g grožđica (po želji)
1 žlica šećera u prahu

Profimedia 

Priprema

Miksajte maslac, muscovado šećer, sitni šećer i 2 žličice cimeta električnom pjenjačom 2-3 minute dok se dobro ne sjedine. Dodajte jaje, brašno, prašak za pecivo i grožđice, ako ih koristite, te nastavite miksati dok smjesa ne postane jednolično tijesto. Žlice tijesta između dlanova izvaljajte u kuglice (trebalo bi ih imati 12-15) te ih ohladite u hladnjaku najmanje 2 sata dok se ne stegnu.

Zagrijte pećnicu na 180C i obložite dva velika pleha papirom za pečenje. Stavite loptice tijesta na 3-4 cm razmaka na pripremljene tepsije da se smjesa razlije bez dodirivanja. Pecite 10-12 minuta dok kekisići ne porumene na rubovima, ali još uvijek budu mekani i gnjecavi u sredini. Ostavite da se potpuno ohlade na tepsiji. Pomiješajte šećer u prahu s preostalim cimetom, a zatim pospite kolačiće i poslužite!