Zasigurno jedan od najomiljenijih okusa blagdana je onaj zapakiran u vrhunski kuglof. Tako jednostavan a opet sočan i bogat okusima, blagdanski kuglof je savršena slastica za velike i male, za trenutke okupljanja oko blagdanskog stola ali i slatke pauze uz šalicu čaja ili kave. U potrazi za savršenim kuglofom oduševio nas je recept koji potpisuje Mile Butorac tj. Hungry Mile, omiljeni kreativac domaće blogerske scene. Ovaj food bloger i food stilist oduševljava konceptom 'jedi do mile volje' i 'hrana se ne baca, hrana se voli' te brojnim receptima među kojima se posebno ističu oni slatki. Prihvatite poziv, pripremite mramorni kuglof, razveselite najmilije te učinite blagdane još posebnijima, jer u tome je i posebnost recepta koji s nama dijeli Hungry Mile.
Mramorni kuglof
Sastojci:
250 g maslaca sobne temperature (230 g za kuglof i ostatak za kalup)
160 g šećera
4 jaja
1 burbon vanili šećer
prstohvat soli
naribana korica jednog limuna
400 g brašna (+ malo brašna za kalup)
1 prašak za pecivo
250 ml mlijeka
3 žlice kakao praha
malo mlake vode
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a kalup za kuglof dobro premažite maslacem i pospite brašnom, rasporedite brašno po svim stijenkama kalupa i otresite višak. Razradite maslac dok ne postane kremast, dodajte šećer, burbon vanilin šećer i sol te miksajte dok se sve ne poveže. Dodajte jedno po jedno jaje i nakon svakog kratko miksajte. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo. Smjesi maslaca i jaja naizmjenično dodajite brašno i mlijeko. Miksajte kratko između svakog dodavanja namirnica. Na kraju umiješajte naribanu koricu limuna. Pomiješajte kakao s mlakom vodom i dobro promiješajte (gustoća malo rjeđe nego pasta) i ostavite za tamnu smjesu. U kalup dodajte polovicu tijesta, a ostatku tijesta umiješate pripremljenu kakao pastu. Dobro povezanu tamnu smjesu rasporedite po svijetloj i na nekoliko mjesta špatulu lagano zabodite prema vrhu kalupa. Pecite 50 minuta. Provjerite čačkalicom. Ostavite da se hladi. Kada kalup bude mlak toliko da ga možete držati rukama i slobodno rukohvati njim, tada kuglof preokrenite na tanjur i ostavite da se do kraja ohladi.
Glazura
Sastojci:
100 g tamne čokolade
100 ml slatkog vrhnja
Priprema:
U manjem lončiću zagrijte vrhnje, kada dođe skoro do vrenja ugasite vatru i dodajte razlomljenu čokoladu. Nastavite miješati dok se čokolada ne otopi. Po ohlađenom kuglofu prelijte prohlađenu glazuru. Kuglof ukrasite orasima ili drugim dekoracijama po izboru.
Savjet više: Ukoliko želite blagdansko – zimski okus limun zamijenite narančom i dodajte žličicu cimeta.