Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Emotivna izložba Hrvoja Dumančića 'Uspomena' predstavljena u Parku Maksimir

Konji su oduvijek bili inspiracija u Dumančićevom umjetničkom radu, a kroz svoj dugogodišnji rad na konjičkoj skulpturi etablirao se kao međunarodno cijenjen autor, jedinstvenog i prepoznatljivog umjetničkog potpisa.

teigan-collage - 2021-09-29T134426.391 Izvor: promo

U jedinstvenom ambijentu maksimirskog parka Hrvoje Dumančić večeras je u partnerskom okruženju Adria Luxury Societyja i Porschea priredio posebni doživljaj.

Skulptura 'Uspomena' dio je doktorskog rada pod nazivom 'Skulptura na temu konja kao jedna uspomena iz djetinjstva' proistekla iz dugogodišnjeg Dumančićeva istraživanja 'zaboravljenih emocija'. One, kaže umjetnik, pripadaju spektru onih iskonskih emocija što se najintenzivnije proživljavaju u najranijem djetinjstvu.

Premda u nama dubinski i dalje postoje, često ih potiskujemo duboko u podsvijest te postaju 'zaboravljene'. Dumančićeva skulptura 'Uspomena' ujedno je i nastavak njegove prethodne istraživačke izložbe održane u Galeriji Bačva u zagrebačkom Domu hrvatskih likovnih umjetnika, 2016. godine, pod nazivom 'Zaboravljene emocije'. Umjetnik je tada načinio skulpturu konjića za njihanje, koja je prethodnica sadašnjoj 'Uspomeni'.

'Za izlaganje nove skulpture odabrao sam Maksimir jer su u njemu odrastale brojne generacije. Park je na neki način arhiv dječjih uspomena. Ova skulptura je svojevrstan hommage prošlom vremenu, djetinjstvu i emocijama koje se aktiviraju kroz sjećanja. Doživljaj se ne bazira samo na skulpturi, nego i na ukupnom prostoru i interakciji s prostorom u kojem je skulptura smještena', objašnjava umjetnik.

Pogledajte

01:40
Hrvoje Dumančić
Hrvoje Dumančić
Izvor: promo
Izvor: promo

Dumančićev likovni mentor red.prof.art. Miro Vuco, akademski kipar njegov rad karakterizira kroz komentar:' Prvoklasna modelacija, majstorska izvedba, prirodni i uvjerljivi pokreti, ambijentalna sukladnost.... u suzvučju se stapaju povijest, mit i život predstavljajući portret vremenskih razlika. Prikaz je gotovo magijski...'

Konji su oduvijek bili inspiracija u Dumančićevom umjetničkom radu, a kroz svoj dugogodišnji rad na konjičkoj skulpturi etablirao se kao međunarodno cijenjen autor, jedinstvenog i prepoznatljivog umjetničkog potpisa. Iza sebe ima osebujnu kolekciju nagrađivanih radova na tu temu. na istaknutim međunarodnim izložbama. Posebna je zanimljivost da je njegovu skulpturu kupio i jedan od najpoznatijih francuskih dizajnera parfema Jean-Paul Guerlain.

Nakon svečanog otvorenja izložbe 30. rujna u 19 sati, posjetitelji će imati priliku vidjeti skulpturu «Uspomena» u Parku Maksimir do 31. listopada 2021. godine., nakon čega Dumančić nastavlja svoj put prema Italiji gdje će početkom studenog predstaviti svoja djela na Art&Cavallo u sklopu Fiera Cavalli u Veroni.

Povezane vijesti

Magazin

Royals