Od bijelih modernih, preko laganih crnih vina, do pjenušavih zvijezda blagdanskog stola – vrijeme božićnih blagdana, kao i ulazak u Novu godinu, nezamisliv je bez ovih savršenih kapljica u čaši. I, uistinu, druženja i svečanosti uvijek su rezervirane za ukusne zalogaje i najfinija vina i dok je nekada u vinima, posebice onim pjenušavima, uživao viši stalež, danas su vrhunska vina nezaobilazan 'dekor' svačijeg blagdanskog stola. Pijemo ih sve češće, no pomno biramo kome ćemo dati povjerenje. Tu posebno do izražaja dolaze mladi konzumenti vina, milenijalci ili generacija rođena između 1981. i 1996., koji danas čine više od trećine potrošača vina. Stoga su, sa svim svojim osobinama i zahtjevima – a znamo da se ne odupiru promjenama i stalno traže nove izazove – vrlo zanimljivi i proizvođačima vina.

Boutique proizvodnja

'Slavonija nam je dala život, a mi ga oblikujemo, njegujemo i pretačemo u nove i autentične emocije, doživljaje i iskustva', kažu u mladoj vinariji Enosophia, novom brendu u vinarskoj industriji koji je nastao kao odgovor na novu strategiju razvoja Feričanaca kao turističke i održive destinacije tvrtke Osilovac. Novi smjer razvoja temeljen je na dugoj tradiciji, kontinuiranim ulaganjima, boutique proizvodnji s fokusom na kvalitetu i, naravno, na onome što milenijalci itekako traže, inovacijama.
Jeste li znali da u Hrvatskoj možete kupiti vino s etiketom koja preko mobilne aplikacije 'pušta' glazbu? Riječ je o vinu Trs No.5, voćnom i svježem vinu nastalom u Enosophia podrumu. Etiketa ovog vina, koju potpisuje agencija Bruketa - Žinić - Grey, obogaćena je AR efektima (proširena stvarnost) i prva je interaktivna vinska etiketa u Hrvatskoj. Zabavnog je karaktera te svira skladbu skladanu upravo za to vino. Putem QR koda koji se nalazi na kontra etiketi korisnik preuzima aplikaciju Enosophia, zatim pokreće aplikaciju i skenira prednju etiketu.

vino trd no5.jpg
promo 

Više užitka uz glazbu

Sinergija glazbe i vina tema je kojom se bave i znanstvenici. Studija koju je proveo tim predvođen Charlesom Spenceom, profesorom eksperimentalne psihologije na Sveučilištu Oxford, pokazala je da ljudi mogu dobiti 15% više užitka iz svojih vina ako istovremeno piju i slušaju pravu vrstu glazbe. Otkrili su da je mozak, a time i okus, pod utjecajem 'vanjske' okoline kada jedemo i pijemo. Ako je okolina ugodna, takav je i okus. Dakle, ako želite poboljšati okus svog vina, mudro odaberite pozadinsku glazbu. No zvuk također može promijeniti okus i teksturu vina. Primjerice, ako slušate snažnu glazbu, ma što taj pojam nekome značio, to će i okus vina učiniti moćnijim. Znanstvenici s Oxforda sugerirali su da crnim vinima paše zvuk orgulja, dok bijelima odgovara harfa. Bilo kako bilo, glazbu za Trs No.5 skladao je zagrebački duo Pocket Palma i zasigurno će – ne samo kad su milenijalci u pitanju – doprinijeti savršenoj blagdanskoj atmosferi.

Spoj tradicije i suvremenosti

Feričanci, mjesto gdje se rađaju Enosophia vina, tradicionalno je kraj crnih sorti, na čelu s frankovkom. Prvi podrum s 'ozbiljnijom' proizvodnjom sagrađen je ovdje 1804. i danas čuva dvjestotinjak barrique bačava u kojima odležavaju crna vina. Novi podrumi završeni su 2020. godine i predstavljaju spoj tradicije (u proizvodnji) i suvremenosti (u tehnologiji i pristupu). Prvo vino nastalo u tom novom 'ruhu' upravo je bila graševina TRS No. 5, kao i rosé Matarouge, vino koje također krasi interaktivna etiketa sa značajkama AR-a. Osim ove dvije vinske poslastice, iz Enosophia-e za nadolazeće blagdane svakako preporučuju Rubi Fusion, voćno vino, punog tijela s lijepim utjecajem drveta koji daje slatke začine i vaniliju.

rubi.jpg
promo 

Idealno se sljubljuje s hladnim predjelima od sušenog mesa te zrelim kravljim i kozjim sirevima. Ako će se na vašem blagdanskom stolu naći specijaliteti od divljači, Rubi Fusion savršen je odabir, baš i ako ćete uživati u janjetini ili možda riječnoj ribi za Badnjak.

Čime nazdraviti u novogodišnjoj noći?

Iz vinarije Enosophia preporučuju Today Blanc, pjenušac od sorte graševine, privlačnog mirisa i zaokružene svježine. Servirajte ga, dakako, u čašama za pjenušac ili u univerzalnim čašama za bijelo vino te, ne manje važno za potpuni doživljaj, na idealnoj temperaturi od šest do osam stupnjeva.

today blank1.jpg
promo 

Ako će se na vašem stolu u novogodišnjoj noći naći purica, znajte da se ovaj pjenušac odlično sljubljuje upravo s bijelim mesom. Možda se iznenadite, ali i savršeno će pasati i uz kakav pizza blagdanski party. Baš kako vole milenijalci…

Vina se mogu kupiti na web shopu vinarije Enosophia te u specijaliziranim vinotekama na području Hrvatske.

*Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Osilovac.