Smokve mnogi nazivaju prirodnim 'slatkišima' jer su izuzetno bogate šećerom, ali i nizom hranjivih tvari.

Sadrže proteine, kalcij, vitamin, kalij, grožđe i magnezij. Zanimljivo je da smokve nisu ni voće ni povrće što rijetki znaju. Zapravo su obrnuto cvijeće. One ne cvjetaju prekrasnim otvorenim cvjetovima kao jabuke ili breskve, na primjer, već je njihov cvijet unutar mahune kruškolikog oblika koja kasnije sazrijeva u plod koji jedemo.

Suhe smokve su dobre za probavu
Instagram 

U sezoni ostaju svježe svega desetak dana nakon branja, ali su zato dostupne tokom cijele godine u sušenom stanju. Zbog šećera treba ograničiti njihovu konzumaciju, ali drugi sastojci su blagotvorni za cijeli organizam.

Preporučuju se svima koji imaju problema s probavom jer funkcioniraju kao prirodni laksativ. Visok sadržaj vlakana čini ih idealnim za zdravlje crijeva. Liječnici ih savjetuju kao vrstu prebiotika, hrane za korisne bakterije u našem trbuhu.

Smokve
Unsplash 

Smokve trebaju jesti svi koji žele da očuvaju gustoću kostiju. Kako starimo, promjene u tijelu dovode do veće absorpcije kalcija iz njih pa treba jesti namirnice koje ga imaju u obilju.

Zahvaljujući značajnoj količini kalija, suhe smokve su dobra pomoć za regulaciju krvnog tlaka. Time se organizam štiti i od srčanog i moždanog udara kao i od ateroskleroze, ozbiljne i najčešće bolesti arterija.

Smokve
Unsplash 

S obzirom na količinu vitamina K u smokvama, pacijenti koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi trebaju se konzultirati s liječnikom i provjeriti je li potrebno da ih potpuno izbjegavaju ili mogu uzeti barem manju količinu.