Teško da supruga princa Williama uz sve kraljevske obaveze i troje djece stigne kuhati, ali poznato je da je njezin omiljeni desert ova slasna torta s tamnim pivom (vojvotkinja navodno bira isključivo Guinness) koja čokoladu, većini omiljenu namirnicu, diže na još višu razinu. Baršunasta gorčina piva i neodoljiva slatkoća čokolade savršen su spoj.
ČOKOLADNA TORTA S TAMNIM PIVOM
Za biskvit: 250 ml tamnog, stout piva 250 g maslaca 75 g kakaa u prahu 400 g sitno mljevenog šećera 150 ml punomasnog kiselog vrhnja 2 velika jaja 1 žlica ekstrakta vanilije 275 g oštrog brašna 2 i 1/2 žličice sode bikarbone Za premaz: 300 g krem sira 150 g šećera u prahu 125 ml slatkog vrhnja ili vrhnja za šlag
Pećnicu zagrijte na 180 °C i pripremite kalup za torte promjera 23 cm, koji treba namastiti i pobrašniti ili obložiti papirom za pečenje. Ulijte pivo u veliku posudu za kuhanje umaka, dodajte maslac i zagrijavajte dok se maslac ne rastopi. Tada umiješajte kakao i šećer. Kiselo vrhnje izmiksajte s jajima i ekstraktom vanilije, ulijte u posudu s pivom i maslacem pa umiješajte pjenjačom brašno i sodu bikarbonu. Tijesto ulijte u kalup i pecite od 45 minuta do sat vremena. Pustite da se torta potpuno ohladi u kalupu. Za premaz dobro izmiksajte krem sir, dodajte šećer u prahu i nastavite miksati. Slatko vrhnje ili vrhnje za šlag posebno istucite u čvrst šlag, a potom polako umiješajte u krem sir. Namažite preko ohlađene torte.