Sarajevo u gostima

Pet dana kulture i druženja na 8. festivalu 'Ja BiH'

Ja BiH Press

'Sarajevo, ljubavi moja', ovim će duhom od 7. do 11. listopada, (o)disati zagrebačka mjesta, Muzej Mimara, Kino Kinoteka, Napretkov kulturni centar, Galerija Bošnjačke nacionalne zajednice i drugi, koji će ugostiti raskošan kulturno-umjetnički program osmog izdanja festivala 'Ja BiH... Pet dana Sarajeva u Zagrebu', koji iz godine u godinu u hrvatsku metropolu dovodi najvažnije umjetničke 'duše' i najuspješnije profesionalce u području kulture iz susjedne nam BiH, njegujući tako bliskost i suradnju tih dvaju gradova, odnosno država.

Ja BiH Press 

Festival organizira Udruženje za promociju kulture i umjetnosti "ja bih" u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak, Napretkovim kulturnim centrom, Bošnjačkom nacionalnom zajednicom Grada Zagreba, te Gradom Sarajevom i Gradom Zagrebom.

Ja BiH Press 

Svečano otvaranje Festivala održat će se 7. listopada u Muzeju Mimara, gdje će nastupiti fantastični glazbeni trio predvođen jednim od najboljih i najcjenjenijih bosanskohercegovačkih gitarista, Boškom Jovićem, koji će ujedno promovirati i svoj nosač zvuka 'Voyage', a pridružit će mu se Ante Gelo na gitari i Bruno Philipp na klarinetu.

Drugog dana festivala, 8. listopada, u galeriji BNZ ZG očekuje nas otvorenje izložbe grafika istaknutog likovnog umjetnika Admira Mujkića pod nazivom 'Putovanja', a događanje će sevdalinkama začiniti višeglasni instrumentalni sastav ansambla 'Bosana'.

Ja BiH Press 

Srijeda, 9. listopada, rezervirana je za filmske poslastice, pa se u Kinu Kinoteka mogu pogledati 'najbolji od najboljih' recentnih bosanskohercegovačkih kratkih igranih filmova, između ostalih 'Dah' u režiji poznatog BiH glumca Ermina Brava, ujedno osvajača nagrade 'Srce Sarajeva' za najbolji kratkometražni film 2018., kao i od struke izuzetno hvaljene, trilersku dramu 'Pivac' u režiji Sabrine Begović Ćorić i intrigantni dox 'Intervju' Nermina Hamzagića. Kao šećer na kraju, stiže i 'Majkino zlato' Irfana Avdića, ovjenčan nagradom za najbolji studentski film u Sarajevu. 

Ja BiH Press 

Četvrti dan festivala izuzetno je raznolik; dok će se u Napretkovom kulturnom centru upriličiti otvorenje izložbe slika i skulptura PULS 2018., pod umjetničkim ravnanjem akademskog slikara Ante Kajinića, na kojoj će svoja novopečena umjetnička djela predstaviti devet odabranih umjetnika iz Hrvatske i BiH, nastalih tijekom umjetničkog likovnog simpozija Puls u Garevcu u Brodskoj Posavini, u Kinu Kinoteka Aljazeera Balkans priređuje projekciju dokumentarnog filma 'Uže' redateljskog dvojca Nermina Hamzagića i Zijaha Gafića, uz posebnog gosta, direktora dokumentarnog programa Aljazeera Balkans Seada Kreševljakovića. Vrhunac večeri je koncert proslavljenog kantautora Narcisa Vučine, kojem dugujemo brojne domaće evergrine, a ovim će posebnim nastupom proslaviti '50 godina umjetničke karijere'.

Ja BiH Press 

Završni dan festivala posvećen je 'malim ljudima koji čine velike stvari'. U Ininoj kući udruga Spajalica u 11 sati svoj će rad predstaviti Udruga Zamisli, koja s čak 28 uspješnih projekata (pot)pomaže obrazovanje mladih i osoba s invaliditetom, kao i udruga 'Kultura za sve', koja broji niz aktivnosti koje 'pomiču granice'.  U večernjim satima, u Kinu Kinoteka, prikazat će se dugometražni igrani film 'Dobar dan za posao' cijenjenog scenarista i redatelja Martina Turka, koji je prilagođen osobama s oštećenjem vida, a u Napretkovom kulturnom centru, uz goste Narcisa Vučinu i Seada Kreševljakovića, razgovarat će se o razvoju i dometima projekta 'Kradeni ljudi'. Osmo festivalsko izdanje zatvorit će koncert uzbudljivog glazbenog dua 'La Papa', poznatog po dramatičnim frizurama i egzotičnim instrumentima - čelu, ukuleleu i virtualnom bubnju.

Ja BiH Press 

Ulaz na gotova sva događanja je slobodan, a sve o programu možete pratiti na Facebook-stranici 'Ja BiH... Pet dana Sarajeva u Zagrebu'.