Osam je broj uspjeha, a ako je suditi po do sada uspješnih sedam Fuliranja na zagrebačkom Adventu, vjerujemo da će i osmo izdanje jednako oduševiti sve posjetitelje koji svrate na 'gourmingle'. Svratila je tamo i ekipa Story.hr-a: urednica Milena Dražić te novinarke Jelena Pišonić Babić i Antica Stanić kako bi provjerile hvaljene specijalitete, a odredište je bila Istra odnosno istarske kućice smještene na Fuliranju.
Tamošnji organizatori odmah su nas uputili: 'Ako vam je toplo oko srca kad kušate istarske specijalitete, kao npr. sočni ombolo i istarske kobasice, vaše su kućice Fermaj Tovara, B.A.B. Piantina i restoran Vodnjanka'. Mi smo i poslušali. Svaki od chefova koji na kućici radi ima svoju priču zašto to radi, svaka je posebna, a ipak svaka dijeli jednu stvar - prepoznatljiv okus Istre.
Počeli smo od kućice Fermaj tovara gdje su nas dočekala nasmiješena lica spremna pokazati nam svoje bogatstvo. U raskošnoj ponudi izdvojili su hladna predjela - inćune, namaz od bakalara te kravlji sir s tartufima.
Od sendviča kušali smo kobasicu s tartufima i ombolo, pravu deliciju koja se može naći na stolu svake istarske konobe. Kako nam se svidjelo? Možete zaključiti sami...
Nakon toga, dočekao nas je stručni chef u kućici B.A.B. Piantino koji nas je oduševio znanjem i stručnošću. Kvarner i Istra ne poznaju zimu bez jote. Jelo je to koje je obilježilo mnoga djetinjstva onih s Kvarnera i iz Istre.
Nakon jote, kušali smo hamburger posebnog imena - 'Napaljeni bik'. Sendvič je to od boškarina - goveda dugih rogova koje živi u Istri i simbol je regije.
Već punih želudaca, prošetali smo do Vodnjanke da provjerimo 'konkurenciju'. Ondje smo također kušali ombolo sendvič te sendvič s ficlekima od boškarina. Koji nam se više dopao, saznajte u videima...
Nakon svega, pronašli smo mjesta i za ponešto slatko. Kolači su izgledali neodoljivo, a kada smo čule da imaju samo tri sastojka - izgledali su nevjerojatno. Plod je to duge tradicije i povijesti istarskog naroda koji se nekada snalazio s onime što je imao. Ako nas pitate, povijest je majka znanja, a bijeli kolač od jaja, badema i šećera dok je tamniji od čokolade, maslinovog ulja i jaja. Oba kolača su bez brašna tako da su savršeni i za one koji naginju bezglutenskoj prehrani.